Laupäeva hilisõhtul reisilt tagasi jõudnud Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo rõhutas veel kord, et projekt ise ei olnud õppereis, vaid õppereis oli üks osa, täpsemalt kolmandik, projektist "Suure-Kõpu mõisa ekspositsiooni loomine läbi kunsti- ja maitsmismeele". 

Üheks Itaaliasse mineku põhjuseks oli, et Suure-Kõpu mõisa härrastemaja söögisaali seintel on Pompei seinamaalingute koopiad. "Et näha, missugused need maalingud originaalis välja näevad," lisas Kiviloo. Reisil nähtu ja kogetuga püütakse nüüd Suure-Kõpu mõisas arendada Itaalia temaatikat ja muuta mõisa ekspositsiooni külastajatele atraktiivsemaks.

Reisi raames külastati Napoli piirkonda, Pompei linna varemeid, samuti Napoli ajaloomuuseumi arhiive, kus tutvuti Itaalia ajaloo, kultuuri ja rahvusliku omapäraga.

Ühe päeva jooksul tutvuti Roomas vana arhitektuuri ja kunstiga, Parma piirkonnas Itaalia köögikultuuriga, pargiarenduste ja -ideoloogiaga.

"Kuna eesmärgiks oli tegeleda mõisa tootearendusega, siis Itaaliasse läksid lisaks valla töötajatele ka mõisa ja külastuskeskuse töötajad," lisas Kiviloo.

Teiseks peamiseks Itaalia külastamise põhjuseks oli, et kohapeal kogetust saada ideid, kuidas täpsemalt parandada mõisakooli aeda ning võtta õppust Itaalia söögikultuuris toimuvast.

"Selleks oli meil hulk õppejõude ja kuraatoreid kaasas. Siis olid tootearendajad ja vahetud teenindajad, kes tegelevad kohapeal mõisas. Vallast olid arendus-ja finantsinimesed," ütles Kiviloo.

"Tutvuti salaami, juustude, kunsti, aedadega. Seejärel võtsime suuna Ungarisse, kus oli rahvusvaheline konverents mõisate teemal," ütles Kiviloo.

Kokkuvõtete tegemine käib 

Küsimusele, mida konkreetselt õppereisil õpiti ja missuguseid ideid saadi, vastas Kiviloo, et seda ei saa spekuleerida enne, kui reisil osalejad on ära kuulatud ja kokkuvõtted tehtud. Kokkuvõtteid hakatakse tegema alates tänasest.

"Nad nägid vahetut klienditeenindust erinevatel tasanditel suurobjektidel kui pereettevõtete tasandil: kuidas käib turundamine, tootearendus, mida tehakse, kellele tehakse, kuidas tehakse," selgitas vallavanem.

"Nägemused on nii, nagu projekti on kokku kirjutatud. Kuhu me nendega välja jõuame, eks näeme – tibusid loetakse sügisel. Kindlasti tuleb meil külastajate tõus."

Kiviloo sõnul on tähtis, et kui mõisakoolis külastajaid vastu võetakse, ei räägitaks ainult paberlehtedelt maha loetut, vaid jagatakse vahetut kogemust ja seda, mida kohapeal nähti. "Mismoodi tegelikus elus tänase Pompei varemed ka välja näevad, kui palju tegelikkuses seal maalinguid järele jäänud on."

Vaatamata avalikkuse huvile ja kõrgendatud tähelepanule polnud Kõpu valla kodulehel ja Facebooki kontol vallaametnike tegemistest ühtegi märguannet ega ka pilti. "Piltide avalikustamise kohapealt on üldine seisukoht, et sotsiaalmeedias kajastatakse neid pärast toimuvaid töökoosolekuid," ütles Kiviloo. Samuti lisas ta, et kogu reisiperiood oli meedia tähelepanu poolest niigi aktiivne ning keegi konkreetselt pilte ei küsinudki. Vallavanem jagas reisipilte Delfiga (vaata galeriid). 

Aktiivne meediakajastus toob Kiviloo sõnul vallale tuntust, kuid vallavanemale jääb arusaamatuks, miks ei mõistetud, et Kõpu vald püüdis vallavalitsuse tööd korraldada "e-vallavalitsusena". "Elementaar- ja igapäevaste tegemiste funktsioone täitvad ametnikud ning töötajad olid igapäevaselt Kõpus kohapeal," ütles Kiviloo. 

Õppereisi eesmärgiks oli Itaaliast saadud teadmistega arendada kohalikku Kõpu turismielu. Reisi üheks osaks oli koostöölepingu allkirjastamine Ungaris toimuval konverentsil Iszkaszentgyörgy väikevallaga.

Ungaris viibis vallavanem koos osa reisiseltskonnaga 15.-17. aprillil. "Sõlmisime kohaliku vallaga koostöölepingu ja vastukaaluks on oodata juuli viimasel nädalal neilt vastuvisiiti, kultuuriministeeriumi ja muinsuskaitse osakonna ja kohaliku omavalitsuse inimestelt. Tullakse Ungarist Suure-Kõput, Tartut ja Obinitsat külastama," ütles Kiviloo.

Koostöölepingu sisuks on edendada koostööd majanduse, kultuuri, noorsoo- ja kohaliku omaalgatuse valdkondades. Projekti "Suure-Kõpu mõisa ekspositsiooni loomine läbi kunsti- ja maitsmismeele" üldeesmärgiks on ajaloo-kultuuripärandi ja ajaloolise elukeskkonna väärtustamine ja taastamine ning sellele avaliku juurdepääsu tagamine Suure-Kõpu mõisakompleksi arendamise kaudu, seisab projekti kirjelduses.

Programmist "Mõisakoolid - säilitamine läbi kasutamise" sai ühe suurima toetuse (59 941,55 eurot) Kõpu vallavalitsuse projekt "Suure-Kõpu mõisa ekspositsiooni loomine läbi kunsti- ja maitsmismeele". Toetusest 16 400 eurot määrati õppereisiks.

Kõpu valla omafinantseering projekti on 10581,45 eurot. Sellest 15% ehk peaegu 1600 eurot valla rahast on projekti kirjelduses määratud reisikuludeks.

Viljandimaal asuva Kõpu vallamaja suleti reisi ajaks kaheks nädalaks. Valla käitumist on kritiseerinud siseminster Hanno Pevkur ja ajakirjanik Anvar Samost.