Haapsalu-Noarootsi jäätee suleti täna kell 11.37 jääle tunginud vee tõttu.

Seltskond mitme autoga läks nende endi sõnul enne jäätee sulgemist jääle, et sõita Noarootsi Österby sadama lähedal asuvale jäärajale. Üks seltskonna liige kinnitas, et neid ei teavitanud jäätee sulgemisest keegi.

Kui jäärajal viibinud seltskond hiljem jäätee Haapsalu-poolsesse otsa naasis, ei lastud neid enam maale. "Esimene auto lasti maale, teisi hakati kiusama. Jäämeister oli väga ebaviisakas ja ütles, et jäätee on suletud, minge tagasi," ütles üks jääteel olnutest.

"Lõpus olid kõik eriti närvis arvestades asjaolu, et autod on juba rivvi kogunenud, kuigi jääteel on vähim lubatud distants autode vahel päris pikk. Kõik seisid ühe koha peal korraga ja maha ei lubatud," kirjeldas üks asjaosaline.

Seltskonna sõnul ei olnud jääteemeister valmis läbi rääkima ning asja lahendamiseks kutsusid nad politsei.

Jääteemeistri sõnul oldi jäätee kinnipanekust teadlikud

Seltskond oli teemeistri Raivo Õiglase kinnitusel aga teadlik, et jäätee on suletud. "Nad valetasid minule ja politseile, et nemad ei näinud teisel pool tõkkepuid ja märke."

Õiglase sõnul hoiatati seltskonda Noarootsi poole peal, et jäätee on vahepeal suletud jääle tunginud vee tõttu ning mööda jääd naasta on keelatud ja lahkuda tuleks Noarootsi kaudu. "Eriti tungivalt hoiatati bussijuhti, kelle sõiduk on liiga raske," rääkis Õiglas.
Eriti tungivalt hoiatati bussijuhti, kelle auto on liiga raske.
Jäätee meister

"Mulle helistas algselt see korraldaja, kes seda jääraja võistlust teeb, ja kinnitas, et ta oli isiklikult öelnud sellele bussimehele, et ära sina jumala eest mine, sul on veel käru ka järel ja sul on nii raske buss! Jääraja võistluse korraldaja ütles, et kõik teavad, et jäätee on suletud," kinnitas Õiglas.

Samuti leiab Õiglas, et just jääl viibinud seltskond oli väga ebaviisakas, mistõttu asjad nii kaugele arenesidki. "Teised olid väga viisakad, aga ühe auto juht küsis kohe "mis mõttes, kuidas niimoodi?". Me ei oleks üldse numbrit teinud, aga et ta nii üleolev oli, siis kutsusime politsei korrapidaja," selgitas teemeister.

Autodega jääl olnud seltskond lükkab jääteemeistri väited ümber

"Teemeister räägib, nagu meie oleks valetanud, et panime märgi alt läbi, aga tegelikult on asi selles, et see märgindus oli seal [Noarootsi poolel - toim] valesti korraldatud," märkis üks seltskonna liikmetest. "Selle märgi oleks võinud panna sinna jäätee ette, aga see oli parkla juures ning seal on umbes 15 meetri laiune ala, kust võib autoga läbi sõita, nii et liiklusmärki ei pruugi märgatagi."

Seltskond, kes tegi jäärajal trenni, ei märganud aga märkidest mere pool olles, et vahepeal on jäätee suletud, mistõttu alustatigi Noarootsist tagasiteed Haapsallu, mitte Noarootsi.

Allolev foto on tehtud jäätee algusest Noarootsis vaadates näoga Haapsalu poole. "Meie toiming toimus selle mingisugusel ajal tekkinud tõkkepuu taga merel. Vasakul tõkkepuul on küll kirjas, et jäätee on suletud, kuid paremal on 15-meetrit ruumi, mistõttu võib nii mõnelgi märk tähelepanuta jääda, kes jääteele tulla soovivad," selgitas üks autojuhtidest. Seltskond paiknes pildil olevatest autodest veel tagapool ning neil polnud võimalik jääl olles märki jäätee sulgemise kohta märgata, sest Noarootsi neil asja polnudki.

Jäätee Noarootsi-poolne ots

Üks seltskonna liikmetest kinnitas Delfile veel ka üle, et neid ei hoiatatud, et jäätee on suletud.

"Kõige olulisem selle loo juures oli see - ükskõik, kas me rikkusime seadust või mitte -, et me olime sinna sattunud ja tema [jääteemeister - toim] ütles meile, et sõitke tagasi mööda seda jääteed, mis on kinni ja mis on ohtlik," oli jäärajal käinu nördinud, märkides, et ainus nende viga oli see, et nad läksid jääteele valest kohast peale.

"Tegelikult me nii ülbed ei olnud ka, et kui inimene tuleb auto juurde ja küsib, et mida me siin teeme ja siit ei saa kuskile, siis sul ongi arusaamatu, kuna sa ei ole seda märki näinud," rääkis seltskonna liige ja lisas, et jääteemeister oleks võinud lasta seltskonnal maale sõita ja käskida siis politsei kutsuda. "Tehke siis trahvi, jumal hoidku, aga see, et te jätate inimesed niimoodi jää peale. See on ju ajulage!"

Lõpuks mindi rahumeelselt laiali

Politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuuri pressiesindaja Heiko Leesmenti sõnul pidi jäätee kella viieni avatud olema, aga jääolud halvenesid, mistõttu pandi see nende inimeste jaoks ootamatult varem kinni. "Inimesed ei tulnud ametlikust jäätee alguspunktist peale, tulid mujalt kõrvalt ja jäätee meister arvas, et nad sõitsid pahatahtlikult läbi keelumärkide," avaldas Leesment politsei versiooni.

"Neil läks omavaheliseks sõnelemiseks ja probleemi ei suudetud lahendada ning paluti politsei appi. "Politsei selgitas olukorda, kellelegi protokolli ei koostatud ning mindi rahulikult laiali," ütles Leesment Delfile.

Meil on märk, et jääteele võib tulla kuni kahe tonni raskune auto, aga üks juht küsis minult, et miks jäätee ainult kaks tundi lahti on?
Jäätee meister

Ilmse ülereageeringuga päädinud sündmus on osapoolte hinnangul siiski tingitud sellest, et kunagi ei tea, kes petab ja kes mitte. Palju käiakse loata jääl ning rikutakse reegleid, mistõttu ka jääteemeistril võis mingil hetkel närv mustaks minna.

Jäätee meister märgib, et inimesed sülitavad reeglitele ning tuleb ette juhtumeid, kus märkidest ei saada arugi. "Meil on märk, et jääteele võib tulla kuni kahe tonni raskune auto, aga üks küsis minult, et miks jäätee ainult kaks tundi lahti on?" tõi Õiglas ilmeka näite.

Õiglase sõnul pannakse jäätee sulgemisel teele kett ette, mis aga uljaspäid ei takista. "Vahepeal, kui jäätee oli suletud, oli meil suur veoauto metallkast ees. Praegu politsei ütleb, et pane jälle see kast ette," sõnas Õiglas.

Kui juhtub aga mingisugune õnnetus, langeb vastutus jäätee meistrile ning seetõttu palub ta tungivalt reegleid mitte eirata. "Enne ei ole probleemi, kui inimene on karvupidi läbi. Siis on teistpidi probleem. Aga mina pean tagama ohutuse, aga mida ma teen, kui nemad tulevad nahaalselt üle?" küsis ta.

Homme ootab rajameistrit ees uue jäätee marsruudi otsimine, et Haapsalu ning Noarootsi vaheline liiklus saaks turvaliselt jätkuda.

Haapsalu ja Noarootsi vaheline 3,9 kilomeetri pikkune jäätee avati 11. jaanuaril. Jäätee saab alguse Haapsalus Suur-Mere ja Supluse tänava ristmiku juures ja lõpeb Noarootsis Österby sadama muuli juures.

Jäätee on Maanteeameti kodulehe andmetel avatud iga päev kell 07-17.15 ja sinna lubatakse sõidukeid, mille tegelik mass on kuni kaks tonni.