Kunagisel heinamaal Toompea eeslinna Kassisaba agulis valmis 1872. aastal kahekorruseline puumaja, kuhu asus 1881 elama Kassari köster-koolmeistri Friedrich Underi pere. Samas Alimanni uulitsa majas nr 46 sündis 27. märtsil 1883 tulevane poetess Marie Under. Luuletaja perekonna kasutada oli seal ainult üks 15-ruutmeetrine kööktuba, aga peres oli juba mõne aasta pärast viis last. Nii kolisidki Underid, kui Marie oli saanud neljaseks, avaramasse korterisse Tõnismäel.

Tõsiasja, et Alimanni ehk nüüdsel Koidu tänaval asus suure eesti luuletaja Marie Underi sünnikodu, ei muuda asjaolu, et seda maja enam olemas ei ole. Tühjana seisnud hoone lammutati juba 1984. aasta suvel, kuigi see võinuks ajaloomälestisena kaitse all olla. Underi 100. sünniaastapäevaks taheti tema sünnimaja korda teha ning paigaldada mälestustahvel, kuid tollasele võimule oli see vastuvõetamatu.

„Tänavu suvel paigaldasime maja asemele mälestuspingi Marie Underile ja nüüd tuleb selle kõrvale mälestustahvel sisuka ülevaatega paiga ajaloost," selgitas Kesklinna vanem Vladimir Svet. „Aitäh Underi ja Tuglase Kirjanduskeskusele hea koostöö eest kirjaniku mälestuse jäädvustamisel, tänu millele võime kinnitada, et ehkki Underi sünnimaja pole säilinud, jääb tema pärand igavesti alles.“

Tahvli paigaldamine on osa Kesklinna valitsuse projektist eesti kultuuri- ja ajaloos oluliste sada aastat tagasi linnaruumis olnud rajatiste tähistamiseks infotahvlitega. Selleks korraldati avalik ettepanekute kogumine, misjärel kaardistati tähistatavad objektid. Lisaks Marie Underi sünnimaja asukohale avatakse jaanuaris veel kahes kohas infotahvel.