Eelmisel istungil teatati kohtuliku uurimise lõpetamisest ning täna jätkub kohtuvaidlus. Riigiprokuratuur süüdistab Näämet (32) selles, et ta kasutas ametiisikuna ebaseaduslikult Tallinna linna eelarvelisi vahendeid ligi 2800 euro ulatuses.

Alar Nääme kaitsja, vandeadvokaat Aadu Luberg esitas 16. mail kohtule taotluse prokurör Inna Ombleri taandamiseks. Kohus leidis, et prokuröri taandamiseks põhjust ei ole.

Tänasel kohtuistungil teatas riigiprokurör Inna Ombler oma süüdistuskõne kokkuvõttes, et Alar Näämet võiks karistada rahatrahviga 200 päevamäära ulatuses ehk 6200 euroga, millele lisanduks sundraha 645 eurot menetluskulude katteks. Kohus teeb otsuse 30. juunil.

Ombleri sõnul rahastas Nääme talle usaldatud avalikest vahenditest kahte kontserti-valimisüritust 2015. aasta 18. jaanuaril ja 13. veebruaril. Tegelikult toimus ka jõulukontsert, kuid selles süüdistust esitatud ei ole.

Nii riigiprokurör kui kaitsja nõustuvad, et Nääme initsiatiivil kontserdid toimusid, need korraldati Kesklinna kuludest ning rahasummade üle ei vaielda.

Ühel meelel ollakse ka selles osas, et enda reklaamiga teepakke, pastakaid ja flaiereid rahastas Nääme enda taskust.

Kohtuasjas vaieldakse, kas Nääme korraldas kontserdid teadlikult valimiskampaania tegemise eesmärgil või kasutas lihtsalt võimalust kontsertide ajal enda valimiskampaaniat teha. Nääme kaitsja möönas, et tema klient võis rikkuda head valimistava, kuid mitte seadust.

Kaitsja rõhus enda kõnes Kesklinna linnaosa ja Valga linna vahelisele koostööleppele ning sellele, et kohe pärast leppe sõlmimist oli plaanis kahe kontserdi korraldamine. "18. jaanuari kontsert ei saanud ju pärast jõulukontserti uuesti tekkida, vaid mõte oli olemas."

Riigiprokuröri hinnangul oli aga 18. jaanuari kontserdi ajaks Nääme otsuse riigikogu valimistel kandideerida teinud ning tegeles selgelt valimiskampaaniaga.

Ombler selgitas, et Nääme initsiatiivil sõlmiti küll möödunud aastal Tallinna Kesklinna linnaosa ja Valga linna vahel koostööleping ja arutati tegevuskava loomist, kuid kontaktisikute määramiseni vastavates valdkondades ei jõutudki. Lisaks kinnitas Ombler, et tunnistaja sõnutsi ei toimunud koostöölepingu raames mingisuguseid arenguid ning järeldas, et seetõttu ei saa kontserte Valga linnavalitsuse ja Kesklinna valitsuse koostööürituseks nimetada.

Riigiprokurör tõi ka välja, et Valga linnapea Kalev Härk soovitas kontserdi ära jätta. "Toona juba avalikkus sai teada, et kontsertide olemus on omapärane. Linnapea kirjutas, et ei ole nõus, et neid reklaamitakse koostöö tähe ajal," rääkis Ombler, kelle sõnul on koostöölepingu egiidi all valimiskampaania tegemine selle ära kasutamine.

Kohtuasja küsimus on riigiprokuröri hinnangul selles, kas vahendite kasutamine on nende kuritarvitamine, pöörates seda enda kasuks.

Nääme kaitsja Aadu Lubergi sõnutsi taandub kohtuistung materiaalõiguse kohaldamisele.

Tsiviilhagi esitamata jätnud Tallinna linn ei näe, et ta oleks kahju kandnud, mistõttu pole kaitsja hinnangul kuritegu toime pandud. 30. juunil saabuv kohtuotsus ning võimalik, et ka järgmiste kohtuastmete otsused võivad luua pretsedendi, kui otsustatakse Nääme süütuks tunnistada.

Kaks nädalat tagasi toimunud istungil ütles Ombler, et on tavapärane, et kohalikke omavalitsusi puudutavates omastamise juhtumites ei esita kahju kannatanud omavalitsus kahjunõuet. Seetõttu ei saa aga koosseisu olematuks hinnata.

Süüdistuse järgi korraldas Nääme mullu jaanuaris ja veebruaris kaks kontserti Valga kultuuri- ja huvialakeskuses, mis olid osalejatele tasuta ning korraldatud selleks, et mõjutada kohalikke valijaid andma 2015. aasta riigikogu valimistel oma hääl temale, vahendasid ERR Uudised.

Tallinna Kesklinna linnaosa vanem Nääme oli tollal Keskerakonna riigikogu kandidaat Valga-, Võru- ja Põlvamaal.

Näämet süüdistatakse selles, et vältimaks valimiskampaaniaks isikliku raha kasutamist, korraldas ta ürituste kulude tasumise Tallinna Kesklinna valitsuse eelarvest.