“Ma olen olnud Tallinnas väga sageli poliitiku ja turistina ning mul on alati hea meel siin viibida,” lausus Kiviniemi pressikonverentsil ning avaldas tänu selle eest, et Ansip võttis ta vastu niivõrd peatselt pärast ametisse astumist.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul räägiti kohtumisel peamiselt Euroopa Liidu ja majanduse teemadel ning ta rõhutas Soome kui majanduspartneri tähtsust Eesti jaoks. Ansip mainis muu hulgas, et Soome on üks suuremaid välisinvesteeringute tegijaid Eestis ja tähtsaim kaubanduspartner ning üle poole välisturistidest on samuti pärit teiselt poolt lahte.

“Uuest aastast muutuvad suhted Eesti ja Soome vahel veelgi lihtsamaks tänu Eesti ühinemisele eurotsooniga,” märkis Ansip ja tänas Soomet toetuse eest meie liitumisel euroga. Mari Kiviniemi sõnul on ka Soomel väga hea meel, et Eesti saab eurotsooni liikmeks: “Õnnitlen Eestit Maastrichti kriteeriumide täitmise puhul”.

Soome peaminister juhtis tähelepanu sellele, et Euroopa Liit on kahe riigi niigi tihedaid suhteid veelgi lähedasemaks muutnud ja pakub head alust koostööks.

Ansip tõi hiljutise eurokoostöö näitena välja asjaolu, et nii Eesti kui ka Soome toetavad Euroopa Komisjoni samme majanduskontrolli tugevdamisel ning tänu konservatiivsele rahanduspoliitikale pole Eestil eelarvepuudujäägi piirangu järgimisel probleeme. Teise kahe riigi ühise algatusena mainis ta digitaalse ühisturu sisseseadmist, millega tehti algust eelmise Soome valitsusjuhi Matti Vanhaneni ajal.

Samuti nimetas Eesti peaminister seda, et mõlemad riigid kuuluvad nüüd OECD-sse ja peagi algab teise Estlinki elektrikaabli paigaldamine. “See aasta on integreerinud Eestit ja Soomet olulisel määral,” nentis ta kokkuvõtvalt.