"9. mail umbes 5 000 inimese ees Narvas Peetri platsil seistes ütlesin ma järgmist: "Euroopast oleks jäljetult kadunud kümneid kultuure ja riike, sadu keeli ning kümneid miljoneid inimesi, kui hallis sõdurisinelis mees poleks 1945. aasta kevadel vallutanud Berliini"," kommenteeris Stalnuhhin kirjalikus vastuses Delfi päringule.

"Teades, mida kujutasid endast Treblinka ja Auschwitz-Birkenau, Sobibor ja veel umbes 1 500 saksa natside koonduslaagrit, olen ma veendunud, et elan ja praegu kirjutan neid sõnu vaid tänu tolles sõjas võitnutele. Georgi lint aga sümboliseerib minu jaoks 9. maid, seepärast kannangi seda," lisas Stalnuhhin.

"Ja veel üks asi. Natsid olid fantastilised bürokraadid ja tähenärijad, tänu millele teame, mis saatus ootas nende poolt vallutatud rahvaid. Saksamaa arhiivides on dokumente (näiteks „Generalplan Ost“ või „Generalsiedlungsplan“ või neid otseselt kommenteerivad märgukirjad jmt), mis annavad sellest täpse ettekujutuse: juudid ja slaavi rahvad – hävitada, lätlased, eestlased ja mõned teised – saksastada. Georgi lint minu rinnal sümboliseerib sealhulgas minu tänu neile, kes oma elu hinnaga päästsid nii vene kui ka eesti keele ja kultuuri," teatas Stalnuhhin.

ENSV ja "Donetski rahvavabariigi" lipud

Narvas oli sel aastal näha ka ridamisi Venemaa lippe, lisaks ka üks ENSV ja Ida-Ukrainas Venemaa võimude poolt tekitatud "Donetski rahvavabariigi" (DRV) lipp.

Stalnuhhin luges laval olles üle, et Peetri platsil oli kolm Venemaa, üks DRV ja üks ENSV lipp. Seda oli tema sõnul märksa vähem, kui oli neid eelmistel aastatel.

"Arvan, et ENSV lipp oli mingi nostalgia märk: nii mõneski külas üle Eesti olen vanematelt inimestelt kuulnud jutte sellest, et säh sulle - kool on suletud koos medpunkti ja klubiga, poe asemel käib autolavka, nooremad inimesed kõik Tallinnas või Soomes tööl, aga vot kunagi oli kõik hoopis teisiti... Ärge selle pärast muretsege, möödub veel 20-30 aastat ja neid, kes nostalgiat tunnevad siis lihtsalt enam pole. Siis saate ENSV lippu näha vaid ehk okupatsioonimuuseumis," kommenteeris Stalnuhhin.

"Vene Föderatsiooni lippe on varem olnud palju rohkem, nii et veidi imelik on see, et see kord neid nii vähe oli. Olete vist unustanud, et Eestis elab ca 100 000 Venemaa kodanikku ning umbes viiendik neist Narvas. Nende riigilipp ongi valge-sini-punane trikoloor. Välisriikide lippude kasutamist võib muidugi keelustada, mis tähendaks, et ka Eestis alaliselt elavatel näiteks rootslastel oleks keelatud Rootsi lipu kasutamine Eestis. See juba tundub veidi imelik," leidis Stalnuhhin.

"Aga Donetski Rahvavabariigi lipus nägin ma solidaarsuse märki. Saksa luure teatas mõni aeg tagasi, et nende hinnangul hukkus Donetski ja Luganski oblastites mullu umbes 50 000 inimest, valdavalt tsiviilisikuid. Kui teil pole kaastunnet Ida-Ukrainas elavate inimeste suhtes, siis pole teil südant," teatas Stalnuhhin.