Delfi fotograafi sõnul oli tõepoolest külm - kaitseväelaste hingeauru oli kogu väljak täis. Rahvast oli samuti uudistamas - osa tegid seda sooja restorani klaasaknast välja vaadates.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmetel on ööl vastu vabariigi aastapäeva oodata vähese ja vahelduva pilvisusega ilma. Kohati võib kerget lund sadada. Puhub idakaare tuul 1-7 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on -22..-28, kohati -30, Ristnas, Sõrves ja Vilsandil võib olla - 17 kraadi.

Homme päeval tuleb vähese ja vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Puhub muutliku suunaga tuul 1-7 meetrit sekundis. Külma on 10..16 kraadi.

Homme kell 11 algab Eesti Vabariigi 93. aastapäeva paraad Tallinnas Vabaduse väljakul. Ilmad on küll viimastel päevadel külmad olnud, ent homne paraad kindlasti ära ei jää, kinnitas Delfile kaitseväe pressijaoskonna ülem Ingrid Mühling.

Kaitsevägi tähistab homme Eesti Vabariigi 93. aastapäeva paraadiga Tallinnas Vabaduse väljakul, kuhu üksused rivistuvad kell 10.40. Kaitseväe paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots ja võtab vastu Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves. Paraadi rivistab Maaväe ülem kolonel Indrek Sirel.

Paraadil osalevad üheksa kompaniid, kuus patareid ja kolm rühma kaitseväelasi, kaitseliitlasi ning Sisekaitseakadeemia kadette. Kaitseväe ning politsei- ja piirivalveameti orkestrid saadavad neid.

Paraadil saab näha ka erinevat sõjaväelist tehnikat. Nimelt Scoutspataljoni jalaväekompanii sõidab PASI-soomukitel, Suurtükiväepataljoni saab näha 122mm ja 155mm haubitsate patareidega, Õhutõrjepataljoni 23mm õhutõrjekahurite patareiga ja õhutõrjeraketisüsteemi Mistral patareiga, kaitseliitlasi Tallinna malevast 81mm miinipildujapatareiga ja 90mm tankitõrjekahuritega, Kuperjanovi jalaväepataljoni 120mm miinipildujate patareiga ning Viru jalaväepataljoni tankitõrjeraketisüsteemiga Mapats ja Milan. Kaitseväe relvastust ja tehnikat on võimalik pärast paraadi huvilistel uudistada.

Ettevalmistused paraadiks käivad täiel hool ning paraadi peaproov toimub täna õhtul kell 22 Tallinnas Vabaduse väljakul. "Paraadiks ettevalmistused käivad sel aastal väeosapõhiselt, mis tähendab,et ära on jäänud üksuste edasi tagasi liigutamine ja sõduritel on olnud rohkem aega oma oskuste lihvimiseks," ütles Põhja Kaitseringkonna Vahipataljoni tseremoniaalteenistuse ülem kapten Madis Morel.

Ajateenijatest ja kaadrikaitseväelastest koosnev orkester peab paraadiks selgeks saama üheksa erinevat marssi. Pidupäevaks valmistuvad ohvitserid, allohvitserid, sõdurid ja kaitseliitlased harjutavad muu hulgas valvesammu, käsklust "paremale vaat", möödamarssi ning tervitustele ja õnnesoovidele vastamist. Paraadil tehnikaga liikuvate üksuste autojuhid harjutavad kolonnis sõitmist ja joondumist, sest paraadil tuleb sõita kindla piki- ja külgvahega ning jälgida piki- ning külgjoondumist.

Mühling kinnitas, et homne paraad ära ei jää, ent külma ilma tõttu jätab kaitseväe juhataja ära paraadüksuste ülevaatuse ning Vabariigi President tervitab paraadväljakul kõiki üksusi korraga, mitte ei tervita lippu ja paraadüksust eraldi, nagu see on olnud tavaks. Paraadüksuste möödamarsi kavas muudatusi ei ole.