"Olete tuntud kartmatute sõdalaste ja suurepäraste sõduritena," ütles Helmandi väekoondise ülema asetäitja kolonel John Bowron. "Ükski teine kompanii Helmandi väekoondises pole leidnud nii palju isevalmistatud lõhkekehi ja relvapeidikuid kui Eesti kompanii. Ma ei tea, kuidas te seda teete, aga tahaksin, et Ühendkuningriigi sõdurid õpiksid teilt seda kunsti."

Estcoy-13 on tänaseks leidnud ja kahjututuks teinud 67 isevalmistatud lõhkekeha ja leidnud 52 mässuliste relvapeidikut, mis on säästnud paljude afgaanide ja rahvusvaheliste julgeolekujõudude sõdurite elusid.

Afganistani rahvusliku armee 215. korpuse ülem kindralmajor Sayed Malook tunnustas kaheksat Estcoy-13 võitlejat silmapaistva ja ennastsalgava tegutsemise eest Afganistani julgeoleku ülesehitamisel tänukirjaga.

Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Antti Viljaste andis üle auastmetunnused kahele kaptenile, ühele vanemseersandile, kaheksale seersandile ja kolmele kapralile.

Kolonelleitnant Viljaste ütles oma kõnes kontingendi liikmetele, et Eesti iseseisvus võib argises Eesti elus tunduda iseenesestmõistetavana, kuid Helmandis Camp Bastionis, patrullbaasis Wahid ja kontrollpunktides teatakse igapäevaselt väga hästi, mis on vabaduse hind. "Igaüks teist on andnud sellesse suure panuse ja see pingutus pole jäänud märkamata meie liitlaste seas ei Kuningliku Ðoti rügemendi 3. pataljonis, Helmandi väekoondises, rahvusvaheliste julgeolekujõudude peakorteris, Afganistani rahvuslike julgeolekujõudude kõrgemas juhtkonnas ega ka kaugemal sõjatandrist nii kodus kui välismaal," ütles Viljaste.

Vabariigi aastapäeva eelõhtul, 23. veebruaril õnnitlesid Afganistani kontingenti õnnitlesid videosilla vahendusel Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves ja kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras.

Pärast pidulikke tseremooniaid korraldasid kontingendi liikmed piduliku lõunasöögi Eestist saadetud grillvorstide, hapukapsa, juustu, sinepi, šokolaadi ja kaljaga.

Vabariigi aastapäeva rivistustel osalesid Ühendkuningriigi, Ameerika Ühendriikide ning Taani ohvitseride ja allohvitseride esindused, sealhulgas Helmandi väekoondise ülema asetäitja kolonel John Bowron ja Kuningliku Ðoti rügemendi 3. pataljoni ülem kolonelleitnant Ed Fenton. Camp Bastionis osalesid rivistusel kontingendi liikmete kõrval ka Eesti ajutine asjur Afganistanis Vahur Soosaar ja tervishoiuekspert Siim Nemvalts.

Eesti kaitsevägi osaleb Afganistanis NATO rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast ja teenib rahutus Helmandi provintsis alates 2005. aastast.