Kuigi möödunud aasta reidi järgselt sai garaaži uksed raudpoltidega tugevalt suletud, tekitas inspektorites kahtlust taas reostatud majaümbrus ja seetõttu otsustati olukorda kontrollida, vahendas mupo pressiesindaja Meeli Hunt.

Tõepoolest, garaaži uks oli lahti murtud ja sinna oli taas keegi end elama seadnud. Kuna kedagi ei olnud "kodus", siis jäi selgusetuks, kas elanikke on üks või mitu. Vaatepilt, mis avanes ei olnud kõige meeldivam.

Kuna kinnistul asuva maja ukse kõrval vedelev rämps ja kilekotid andsid alust arvata, et elu toimub ka hoones, siis otsustasid inspektorid ka seda lähemalt uurida. Vaade esimese korruse tubadele oli õõvastav. "Terve korrus oli sisuliselt muudetud prügikastiks, kuhu teiselt korruselt lennutati kogu sodi, mis üles ära ei mahtunud," selgitas mupo tugipunkti inspektor. "Algul tundus, et teisele korrusele ei ole võimalik pääseda, sest treppi meie tavamõistes ei eksisteerinud, kuid siiski leidsime nurga tagant puulippidest inspireeritud trepimoodustise."

Mööda treppi üles balansseerinud ametnikule avanes teisel korrusel aga hoopis põnevam vaade. Esimese avatud ukse taga olev tuba oli täis kõikvõimalikku kraami – asju tuubil täis kilekotid ja veel avamata kohvrid, põrandale laiali pillutatud televiisorid, videotehnika, CD-mängijad, tolmuimejad, köögitehnika, puhurid jne. Ainuüksi puhureid jäi silma kümmekond, miksereid ja tipptasemel videomakke veel teine sama palju. Kogu selle külluse keskel mõnules diivanil mees, kes vaatas televiisorit ja keda mupo ametnike külaskäik ootamatult tabas.

Kohale kutsutud politseid oodates oli inspektoril aega asjasse süüvida. Selgus, et ühe mehe puhul oli tegemist inspektorile varasemalt tuttava, kriminaalkorras karistatud kurikaelaga, kes praegu Kadrioru majas mõnusalt elab ja hommikuti, põhiliselt magalarajoonides sõpradega "tööl" käib. Tööaeg algab kella 7.30 ajal, kui inimesed kodudest lahkuvad ja lõpeb kella 10 paiku. Alustatakse kortermaja ülemise korruse korteritest ja liigutakse allapoole. Kohapeal palju aega ei raisata – kõik vähegi kõlbulik ja hinnaline topitakse kottidesse ja asjade selekteerimine toimub alles "kodus". Ilmselt oli mehe "tööaeg" alles lõppenud, sest voodi kõrval oli hulgaliselt kraamikotte.

Mõne aja möödudes ilmus kõrvaltoast välja veel teinegi tegelane, kes "oma toas" samuti televiisorit oli vaadanud ja nüüd sõbra käest suitsu küsima tuli. Mupo kohaolek oli talle suureks üllatuseks. Skvottijate sõnul elab majas veelgi rahvast, aga need olid, kes alles töölt tulemata, kes varastatud kraami rahaks realiseerimas. "Teise toa televiisor oli, ütleme, ikka viimase malli oma," kirjeldas mupo ametnik. "Nurgas asuv riidenagi oli aga täis firmariideid, palju oli tuntud brändide spordiriideid – Adidas, Nike..."

Skvottijad anti üle politseipatrullile, majaomaniku esindajat on olukorrast informeeritud.

Mupo manitseb kõiki tühjalt seisvate majade omanikke olema ettevaatlik ning tähelepanu pöörama seal toimuvale. Külmade ilmade tulekuga hakkavad kodutud otsima endale talvekorterit ja kui omanik piisavalt oma tühjalt seisval hoonel silma peal ei hoia, võib teiegi majas tekkida samalaadne olukord. Halvima stsenaariumi puhul võib talvisel ajal ilma küttekoldeta maja aga toast tehtavast lõkkest maha põleda. Samuti soovitame naabritel tühjalt seisvatel hoonetel silma peal hoida ja kahtluse korral informeerida politseid telefonil 112 või mupot telefonil 14410.