Tänavu pälvisid kodanikujulguse aumärgi 8-aastane Casandra, 10-aastane Karoliine, 14-aastane Aston, Tiina Leitmaa, Mona Sõukand, Sergei Dayneko (postuumselt), Argo Toming, Kersti Mäevälja, Inga Talmet, Liisi ja Imre Kuusk, Anni Paaret, Ants Kukk, Sandor Saare, Siim Kikerpuu, Ljubov Mossijenko, Mihhail Boltušin, Ove Kreutzwald, Aleksei Iljenko, Karl Paas, Stanislav Beredinov, Hedi Seeman, Andrus Tiitus, Veigo Schapel, Kristo Kruusmann, Arnold Aljaste ja Ragnar-Heini Landsov.

„Mis loomad on Eesti vapi peal? Need loomad on lõvid ja lõvid kehastavad vaprust. Teie kodanikujulgus on teinud teist need lõvid, kes on seisnud meie kõigi vabaduse ja selle eest, et meil oleks ohutu Eestimaal elada. Täna vaatavad kõik Eesti inimesed alt üles teie peale, sest te olete meile eeskujuks. Teie tegevus näitab, kuidas oleks õige käituda, isegi kui seadus meid selleks ei kohusta, sest teid ajendas üldinimlik arusaam sellest, et pahatahtlikkus ei tohi võidutseda. Aitäh teile selle eest,“ tänas justiitsminister Urmas Reinsalu kodanikujulguse aumärgi saajaid.

Riigi peaprokurör Lavly Perling sõnas, et julgus ei tähenda hirmu mitte tundmist vaid hirmust võitu saamist. „Minu suurim lugupidamine kõigile, kes on märganud enda ümber abivajajat ning astunud välja tema kaitseks. Eriti kiidan neid julgeid lapsi, kes on märganud kurjust ja sellele vastu astunud. Tänased lapsed annavad meie ühiskonnale näo tulevikus ning ma loodan, et meie tulevik on just nende julgete laste nägu,“ lisas peaprokurör Perling.

Mõned näited kodanikujulguse aumärgi saajate kohta:

· 19. oktoobril pöördus Rakvere politseijaoskonda 14-aastane Aston, kes oli mures, et tema naaber kohtleb oma pooleaastast kutsikat väga julmalt. Aston oli märganud naabri jõhkrust juba varem, kuid viimasel ajal koer lonkas ja niutsus valust. Kuna naabrid ei olnud koera arsti juurde viinud ega paistnud kavatsevatki seda teha, viis Aston koos isaga looma Rakvere loomakliinikusse, kus koeral tuvastati sääreluu murd. Nüüd on loota, et koerale leitakse uus ja armastav kodu. Astoni siiralt hooliv käitumine annab eeskuju. Ta ei jäänud kõrvalt vaatama ega piirdunud politseile teatamisega, vaid aitas koera kohe.

· 14. veebruari õhtul helistas kümneaastane Karoliine Pärnumaal hädaabinumbrile 112 ja teatas, et tema perekonnal külas olev meesterahvas ründab oma kasupoegi. Hoolimata pingelisest olukorrast – Karoliine viibis vägivallatsejaga samas ruumis ja kõne taustal oli kuulda vägivallatseja karjumist – andis Karoliine häirekeskuse töötajale toimuva kohta piisavalt infot. Kohale saabunud patrullpolitseinikud pidasid vägivalda kasutanud mehe kinni ja Pärnu maakohus karistas teda hiljem tingimisi vangistusega. Ilma Karoliine otsustava sekkumiseta oleks vägivallatseja võinud pääseda karistuseta ja jätkata lubamatut tegevust. Karoliine julgus ja otsustav sekkumine väärib tunnustamist tiitliga „Julge laps“.

· Mullu detsembri algul läks Sergei abikaasa ja sõpradega Kohtla-Järve piljardibaari aega veetma. Peagi hakkasid baarikülastajaid häirima üks mees ja naine, kes klaarisid vihaselt ja valjult suhteid. Sergei ja tema abikaasa pöördusid mitu korda viisakalt tülitsejate poole, paludes neil kisa ja lärm lõpetada. Kui Sergei ja Valentina läksid õue, järgnes neile tülitsejast mees, kes lõi Sergeid tema abikaasa silme all noaga kõhtu. Valentina järgnes veel tülitsejale, et temalt küsida, miks ta nii reageeris. Sergei suri hiljem vigastustesse. Lööja kannab nüüd 8-aastast vangistust. Üks Ida-Virumaa valusamaid probleeme on nõrk kogukonnatunne, ükskõiksus ümbritseva vastu. Ei astuta välja kannatanute kaitseks ega kaaskodanike rahu tagamiseks. Sergei aga näitas üles kodanikujulgust ja väärikust ning kaitses rahumeelsel viisil õiguskorda ja kogukonna rahu. On äärmiselt kurb, et õiguskorda kaitsev inimene võib kaotada elu. On aga väga tähtis, et inimesed ikkagi julgeksid seda teha. Sergei julges ja väärib seetõttu tunnustust.

Kõigi tänavu aumärgi saajate lood leiab siit. Varasemate aastate aumärgi saanute lugudega on võimalik tutvuda kriminaalpoliitika portaalis.

Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja 2004. aastast. Kodanikujulguse aumärkide saajad valis nominentide seast välja süüteoennetuse nõukogu.