Abi kutsuti viimasel minutil

Rae vald, Patika küla. Tallinna-Tartu maanteest mitte kaugel asuvate elumajade vahele on pargitud hele vagunelamu. Seal elanud perekond –  isa-ema ja väike tütar – on lahkunud, juba kuu aega ei ole naabrid neid näinud. Nende suurekasvuline beeži-valge kirju koer on jäetud kuudi külge ketti. Mööduvad päevad, lumehanged õuel kerkivad. Koer haugub möödujate peale, läheb päev-päevalt kõhnemaks ning peagi pole näha enam kutsikaid kuudi ümber ilma uudistamas.

"See läks juba liiale, mis seisus see koer oli! On uskumatu, et lähedal elavad naabrid ei kutsunud loomale juba varem abi," selgitas Delfile Merilyn, miks ta loomakaitsjatele karvakatte alt turritavate ribikontidega koerast teada andis. "Sõidame siit koju minnes mööda ja umbes kuu aega ei ole maja ümber kedagi näha olnud. Ise ei julgenud ka minna appi vaatama, koer haukus ja me kartsime, et ta võib olla ohtlik."

Kas koer võis näljast süüa oma kutsikaid?

Laupäeval olukorraga tutvuma läinud loomakaitse seltsi liikmetele avaneski kole vaatepilt: keti külge aheldatud loom oli tohutus alakaalus. Kuid loomakaitsjad jõudsid kohale õigel ajal, sest suurem osa kutsikaid oli elus.

"Lähemalt uurides selgus, et kuudis on viis umbes ühekuust kutsikat. Ümbruskaudsete elanike sõnud oli koeral alguses kaheksa kutsikat, kellest kolm on saanud teadmata põhjusel hukka," rääkis Delfile loomakaitse seltsi liige Tania Selart.  "Elusolevad kutsikad olid visuaalsel vaatlusel üsna heas olukorras, arvestades situatsiooni, nende elu pole hetkel ohus."

"See, et kutsikad elus on, on ime! Viimasel ajal ei olnud neid väljas enam üldse näha. Kartsime, et ju on surnuks nälginud...," ohkas kergendunult ka loomast teada andnud Merliyn.

Foto: Eesti Loomakaitse Selts

Omanikud ei hoolinud ka kohal olles?

"Näiteks seda, et omanik oleks koerale juua andnud, ei ole ma kordagi näinud," kirjeldas Merilyn, kelle sõnul sai koer ka kuudi alles hiljuti. Veel suvel hoiti looma isegi suure palavusega ketis keset lagedat platsi.

"Kutsikaid on sellel koeral ka varem olnud. Aga need tapeti ära, koeraomanik pani nad prügikotti ja viis metsa," rääkis Delfile kohalik elanik. Kohalikel vagunelamus elanute kohta häid sõnu ei jagu: perekonnas olevat armastatud alkoholi ning ümberkaudsed inimesed hoidsid neist pigem eemale.

Looma omanikega ei ole õnnestunud esialgu kontakti saada, sest ei olnud teada, kes vagunelamus elasid. Tänaseks on loomakaitseseltsil koera omanikud teada ning neid ootab ees arvatavasti rahatrahv.

Koerad toodi pühapäeval varjupaika

Loomakaitse seltsi liikmed andsid loomale laupäevase kontrollreidi ajal süüa ja juua. Kuna kutsikate ema on väga tugevas alakaalus, siis võtsid loomakaitsjad koheselt ühendust veterinaar- ja toiduameti Harjumaa veterinaarkeskuse juhatajaga ning pühapäeval mindi koos loomadele järele.

ELSi liikmetel ei ole seadusega õigus halvas olukorras olevaid loomi omanikelt ära võtta, ükskõik millises seisus loomad ka ei oleks, see õigus on veterinaar- ja toiduametil ning politseil. ELS teeb politseile avalduse koera hülgamise osas. Loomakaitseseaduse järgi on hülgamine või looma julm väärkohtlemine kriminaalkorras karistatav rahatrahvi või kuni aastase vangistusega.