Tänase esimese saate külaliseks oli Jaak Aaviksoo, peagi 100. aastapäeva tähistava Tallinna Tehnikaülikooli rektor, kellega räägiti nii kõrghariduse kvaliteedist, intergratsioonist kui ka poliitikast.

Aaviksoo sõnas saates, et kardab, et Eestis tuleb tasuline kõrgharidus ühel hetkel taas lauale. "See mudel, mis oli Eestis ja teistes postsovietlikes riikides, et ilma rahata saavad õppida targad ja teised saavad end sisse osta... See aeg kindlasti ei tule. Aga mulle tundub, et avalikud taskud jäävad hõredaks igalpool euroopas," sõnas Aaviksoo tasuta kõrghariduse kohta.

Juttu tuli ka intergreerumisele eestikeelse ja venekeelse kogukonna vahel. Yana Toomi väitega, et järgmise 40 aasta jooksul poleks võimalik Narva koolides eesti keelele üle minna, Aaviksoo ei nõustu. "Sinna suunas on mõistlik liikuda. Mõtleks neljakümne aasta asemel neli aastat ette ja astuks ühe sammu. Liiguks! Usun, et on ka venekeelses kogukonnas inimesi, kes panevad lapsed eestikeelsesse lasteaeda ja kooli. Kui me teeme seda mõistlikult, austades venekeelse kogukonna huve, annab see head võimalused intergreerida ühiskonda ja positiivseid jooni inimestele ka isikliku karjääri mõttes."

Küsimusele, kas parlamendipoliitika on kriisis ja vajab restarti, vastas Aaviksoo muheldes, et demokraatlik riik on koguaeg kriisis. "Alternatiivid, mida pakutakse uute poliitiliste jõududena, väga paljusid ei veena," sõnas Aaaviksoo ja lisas, et tahaks näha uusi inimesi, uusi nägusid, kes on end tõestanud väljaspool poliitikat.

Küsimusele, mida Aaviksoo endise koduerakonna Isamaa inimesed valesti teevad, vastas rektor: "On ütlemine, et liiga vähe ja liiga hilja. Strateegilised vead tehti siis, kui liituti üsna printsiibitult Res Publicvaga ja kaotati tegelik side rahvuslikkonservatiivse tiivaga. Kui see jätta unarusse, siis käredamad muutuvad põliseestlasteks."

"EKRE tulevik on kindlasti palju roosilisem täna kui Isamaal ja olukorra taastamine on väga keeruline, mille üle on mul kurb meel," sõnas Aaviksoo.

TTÜ rektoril jagus kiidusõnu ka tänasele valitsusele. "Jüri Ratas on väga hästi hakkama saanud, talle tuleb tunnustust anda. Oravatel läks elu üle kivide ja kändude vahepeal ja taktikaline edu on täna Keskerakonnal. Oravad ei ole oma potentsiaali veel avanud, ootaks väga ära Kaja Kallase julged seisukohad, neil on võimalus valimised võita. Aga täna ma panustan rohkem Keskerakonna peale," tõdes Aaviksoo.

Olukorrast Vabaerakonnas arvab Aaviksoo, et Vabaerakonna sündi olid defektid juba sisse kirjutatud. "Oli egotrippi, oli rumalat solvumist, palju asju, mille peale on usaldusväärset erakonda raske üles ehitada," sõnas ta.