Marss oli osa ülemaailmsest liikumisest, mis sai alguse 2017. aastal USAs, päev pärast Donald Trumpi ametisse nimetamist, mil naised tulid tänavatele seni USA ajaloo suurimaks protestiks. Samal ajal marsitakse erinevates maailma nurkades ja nüüd ka Eestis. Üks naiste marsi korraldajatest Kadi Viik kommenteeris, et paljud soolise ebavõrdsuse probleemid on väga tõsised, näiteks naistevastase vägivalla levik, aga ühises tegutsemises on ka rõõmu ja lootust.

Naiste marsi korraldaja Triin Toomesaar rõhutas, et see pole marss meeste vastu. “Naiste marss on ühe unistuse poolt! Naiste marss annab iga laupäeval astutud sammu kaudu meile jõudu ja usku liikuda lähemale unistusele võrdsemast esindatusest, võrdsemast palgast, vägivallavabast elust ja kestlikult hoitud koduplaneedist,” lisas Toomesaar.

Delfi piltnik kommenteeris, et kümmekond minutit enne marssi oli huvi leige. “Kohal on vaid paarkümmend inimest, seejuures pressi rohkem,” kirjeldas ta. Siiski võis mõne minuti pärast kohale marssimas näha erinevate parteide poliitikuid — rohelised, sotsid, esindajad Keskerakonnast.

Jevgeni Ossinovski kommenteeris Delfi reporterile Anne Soosalule antud intervjuus, et naiste osakaal poliitikas on suurenemas, kuid paraku on poliitika meeste poolt domineeritud. Marina Kaljurand kinnitas sama ning soovitas meenutada Raja Teelet kultusfilmist “Suvi“ — naised peaksid julgemalt pakkuma kõigepealt iseennast!

Reklaamiärimees Marek Reinaas agentuurist Zavod BBDO, kes on hiljaaegu liitunud Eesti 200 ridadega, oli samuti tulnud Naiste Marsile kaasa elama ning tunnistas Delfi kaamera eest, et on alati võrdõiguslikkusse kirglikult suhtunud. “Inimestele tuleb aeg-ajalt meelde tuletada, et võrdõiguslikkus mõjub meie ühiskonnale imeliselt!” nentis ta.

Endine minister Jevgeni Ossinovski arutles Delfi kaamera ees meelsasti palgalõhe tagamaid ning nentis, et paraku ei seisa suurema palga küsimine alati julguse taga. “Kui oled üksikema kahe lapsega…ja kahjuks üksikvanemad Eestis on valdavalt naised… siis sa ei saa öelda, et vaata sõber, kui sa mu palka ei tõsta, siis ma lähen minema,” maalis Ossinovski üksikvanema elust üsna trööstitu pildi.

Rongkäigus marssis hinnanguliselt umbes 500 kuni 1000 inimest ning kuigi algus venis paarkümmend minutit, siis meeleolu hoiti üleval trummipõrina ning lauluviisiga. Peale poliitikute olid kohal siiski ka emad, tütred ning ka mõned isad, kes naisõigusi oluliseks pidasid. Palju oli näha ka lapsevankreid ning geiaktiviste.

Teravameelsed aktsioonil osalejad illustreerisid rahumeelset marssi värvikate postritega: “Naiste õigused on inimõigused,”, “Maksa Triinule elatis ära!”, “Kaagutan kui tahan!”, “Vabandage ebamugavuste pärast, aga meie siin püüame maailma muuta,”, “All I want for Christmas is solidarity,”.

Marsi saba oli väga pikk — kui ots jõudis juba Raeplatsi lähedale, oli lõpp alles napilt saanud üle Viru väravate. “Vanalinn kajab, kõik vaatavad, mis toimub. Isegi marsi trajketoorile jäävatest poodidest ja kohvikutest on töötajad tulnud kampsunite väel kaasa elama,” kirjeldas Delfi reporter Anne Soosalu.

Kohal oli korda valvamas ka politsei. Osa võtsid ka kõrvalvaatajad, eestikeelsed kõrvalvaatajad olid umbusklikumad, pärides valjuhäälselt: “Kas need ongi feministid?!”, inglisekeelsed pisut osavõtlikumad tehes videoid ja küsides, kas võivad marsiga liituda.

Roheliste esimees Züleyxa Izmailova kommenteeris marsi keskel, et päev on tema jaoks juba korda läinud kasvõi seetõttu et kohale tuli nii palju inimesi. Ta jagas oma mõtteid selle kohta, et rohelised suutsid sel aastal panna riigikogu valimisnimekorja rekordarvu naisi, kuid Euroopa mastaabis pole neid naisi sugugi palju, mis näitab, et Eestis on naisõiguslastel veel tee minna.

Nööbist võeti kinni ka Keskerakonna rohelist lippu lehvitaval Oudekki Loonel, kes jagas oma mõtteid naiste kohta tööturul. “Me peame seisma tavalise töötava naise eest, see tavaline naine vajab seda solidaarsust, mida me siin tänaval taga ajame,” rääkis Loone. Ta arutles, et tipus olemine pole naisel raskem kui mehel, küll aga sinna tippu pääsemine. “Me peame hindama samu omadusi naistes ja meestes, kui naisel on palju ideid, ta on tugev, siis tihti teda halvustatakse, poliitikas naistele ei anta andeks, kui ta on hüsteeriline, Trump teeb sama ja ta valitakse USA presidendiks,” tõi Loone näiteid. “Kui sa näed, et sinu tütrele meeldib teha asju, mis on traditsiooniliselt olnud meeste ala, siis anna talle jõudu, las ta teeb siis neid!” sõnas Loone.

Marss kestis ise kokku umbes pool tundi. Peamine sõnum, mida kõik intevjueeritavad rõhutasid oli, et täna tehti ära suur asi, kuna tegemist on Eesti esimese nii suures mahus läbiviidud naisõiguste aktsiooniga — rahvusvahelise naiste marsi raames oli Tallinna üritus ainus naaberriikides ning ainus endises idablokis. Sama toonitas pärast marssi ka tervise- ja tööminister Riina Sikkut, kes oli ühtlasi Delfile antud intervjuus väga avameelne raskuste osas, mis talle kahe lapse ema ja ministrina osaks on saanud: