Kõnega esinesid Edgar Savisaar, Heimar Lenk, Mihhail Stalnuhhin, Toomas Paur ja Eduard Toman.


Kuigi Edgar Savisaar rõhutas oma sõnavõtus, et kokku on tuldud ikka tõsiste asjade pärast, siis kogunevaid inimesi meelitati kõigepealt tantsima. Rahva meelt oli kutsutud lahutama Vello Orumets, Erich Krieger ja isegi Superstaari-Richard.


“Kui siin on mõni vana soliidne härrasmees, kes oskab valssi või rumbat tantsida, võiks isegi proua tantsima võtta,” kostus hääl kõlarist.
Pärast sõnavõtte läkski juba lõbusate rütmide saatel peoks.


Vaata videost!


Ohtrate loosungitega meeleavaldajad meelitasid välja vaatama ka mitmeid reformierakondlasi. Platsil võis näha inimestega suhtlemas teiste seas näiteks Taavi Rõivast ja Tõnis Kõivu, Raivo Järvit. Toompea lossi rõdule ilmus samuti uudistajaid, näiteks Erki Nool ja Lauri Vahtre IRL-ist.


Sangpommid valitsuse küljes?


Meelt avaldama tulnud Elle ja Mati Jõgevamaalt kandsid loosungit “Eesti kaup Eesti poodidesse!” Elle selgitas, miks meeleavaldusele tuldi: “Me oleme maainimesed ja me tahame oma kaupa Eesti poodidesse. Me toetame igati seda meeleavaldust ja nõuame oma õigusi. Oleme pensionärid ja oleme oma pensioni juba välja teeninud tehtud tööga. Me oleme väga nördinud, et meid peetakse sangpommideks valitsuse küljes. Me ei ole sangpommid, me oleme tegijad!”


Lena tuli meeleavaldusele Keskerakonda toetama ja valitsuse kohta arvamust avaldama. “Ma olen valitsuse vastu. Valitsuse süül on tekkinud tööpuudus. Valitsus ei tee midagi, et tööpuudust vähendada, aga Keskerakond püüab,” ütles noor naine.


Rohkem pilte näeb siit:

Üks vanem mees rääkis, et tal on neerukasvaja, et aga haigekassal pole raha, ei õnnestu tal arsti aega saada. Seetõttu tuligi ta meelt avaldama.


Näha oli ka valitsust toetavaid vastumeeleavaldajaid, kuid kauaks neil jääda ei lastud. Reformierakondlane Jaanus Rahumägi ütles Delfile, et valitsuse pooldajaid ei tohiks ära ajada. “See on represseerimine.”


Keskerakonna juht Edgar Savisaar ütles aga, et ilmselt tegid ära aetud vastuprotestijad midagi sobimatut.



Noormees sildiga “Ei Savisaare uuskommunismile!” põhjustas esimesena pahameelt. Üks miitingulisest kippus loosungikandjale kallale ning turvatöötajad sekkusid sündmustesse, ajades Savisaare-vastase sildiga mehe minema.



Vastumeeleavaldajat rünnanud 56-aastane Anatoli ütles Delfi reporterile, et provokaatoritele pole meeleavaldusel kohta. “Mis ta siin teeb, mingu oma meeleavaldusele!” oli Anatoli resoluutne.


Peatselt aga ilmus välja uued valitsuse toetajad, sedakorda on neid neli. Ka nende käes on sildid. “Ei usu Edgari udu” ja “Savisaar Moskva linnapeaks”. Valitsuse poolt meelt avaldav Koit ütles, et valitsus on masu ajal hästi toime tulnud ja seetõttu tuleb neid ka toetada.


Kümmekond minutit hiljem palusid korraldajad neilgi lahkuda.



Loosungid nõudsid Obamat ja piiritusetehaseid


Pea esimestena saabusid kohale noored Keskerakonna aktivistid, kellel on kaasas hulgaliselt plakateid järgnevate hüüdlausetega:


“Maha Ansipi vähemus, elagu Savisaare enamus!”


“Lõpp korruptsioonile ministeeriumides!”


“Obama ja Savisaar OK”


“Ansip ja Laar võtsid ära sinu lapse spordiraha”


“Keskerakond — uus jõud maarahvale”


“Riigistada piiritusetehased!”


“Tänu Ansipi parteile ja valitsusele — majanduslangus 20%”


“18. oktoobril teeme teile tuule alla”


Mööduvatele kesknoortele hüüdsid kohale saabunud pensionärid rõõmsalt: “Õige! Tublid!”


Keskerakond ja nende toetajad avaldasid meelt valitsuse tegevuse vastu, uute töökohtade loomise ja inimväärse pensioni eest ja lisaks maarahva toetuseks.