Eile laskis Keskerakonna juhatus peasekretäri kohalt lahti Oudekki Loone ja nimetas Aabi peasekretäri kohusetäitjaks. Loone toetajaks olev Savisaar teatas täna, et Loone lahtilaskmine on õigustühine.

Täna hommikul oli riigikogus Keskerakonna fraktsiooni istungi eel ja järel õhk pingetest paks. Levis kuulujutt, et keskpäeval toimub partei kontoris pressikonverents, aga hiljem tuli uudis, et pressikonverentsi ikkagi ei toimu.

Täna keskpäeva paiku teatas Savisaare poolehoidja Heimar Lenk, et kontorisse murti sisse. Peeter Ernits nimetas toimunut võimu ülevõtmiseks. "Peasekretari kabinetis istub lukustatud ukse taga Jaak Aab. Käib võimu ülevõtmine," teatas Ernits.

Heimar Lengi sõnul viiakse Keskerakonna kontorist kastidega dokumente Keskerakonna fraktsiooni riigikogus, et siseopositsioon saaks seejärel otsustada, mida Savisaar valesti on teinud.

"Jaak Aab üleval sorteerib, istub Edgar Savisaare kabinetis, Edgar Savisaare silt on seal peal, nüüd Jaak Aab võttis selle üle. Ma küsin: "Mis sa teed siin?", ta ütleb: "Ma teen siin tööd"," rääkis Lenk.

Aab: tavaline tööpäev oli

Aab ütles täna õhtul tööpäeva lõpus, et temal oli täiesti tavaline tööpäev. Ta pidas büroo töötajatega nõu, sest mitu üritust on vaja ette valmistada ja ka eilne juhatus andis talle mitu korraldust. Tema tööd keegi ei takistanud.

Kõigepealt tuleb neljapäevaseks juhatuse istungiks anda juhatusele lisainfot 730 000 eurose mahuga garantiikirjade kohta. Nende garantiikirjadega seonduva varjamise eest võetigi Loone ametist maha ja nüüd selgub, et garantiikirjade valdaja, OÜ Midfield, nõuab kogu summat koos viivistega Keskerakonnalt sisse.

Enne riigikogu valimisi tellis Keskerakond majale hindamisakti, mis hindas maja väärtuseks kolm miljonit eurot. Aabil paluti see üles otsida, aga kuna see oli halvasti arhiveeritud, siis seetõttu tuligi seda igalt poolt kastidest otsida. Seda Lenk Aabi sõnul nägigi.

Mida Savisaar kontoris tegi, Aab ei teadnud, sest temaga Savisaar rääkida ei tahtnud. Savisaar oli kontoris, pidas kellegagi nõu, aga Aab tegeles samal ajal oma asjadega.

Ei lukustanud end kuhugi

Ernitsa väide selle kohta, et ta lukustas end peasekretäri kabinetti, on Aabi sõnul samuti vale. Aab ütles, et ta liikus suurema osa päevast erinevate kabinettide vahel ja uks oli lahti.

Samas kontoris asub ka ajaleht Kesknädala toimetus, mille peatoimetaja Urmi Reinde oli täna väga dramaatiline. Aabi sõnul põhjust selleks polnud, sest ta pole jõudnud Reindega pikemalt rääkida, vaid uuris üksnes, millal Kesknädal ilmub.

Aab kinnitas ühtlasi, et tema peasekretäri kohusetäitjaks valimine oli igati legitiimne, kuna erakorralisel koosolekul oli kohal 17 juhatuse liikmest 13, kellest kümme hääletas tema ametisse seadmise poolt.