“Brüsselisse on umbes 2500 kilomeetrit. Traktori maksimaalseks kiiruseks on 30 kilomeetrit tunnis. Baltikumis sõidab ta ehk kuigi palju ise, aga Poolas on kindlasti treileri peal,” ütleb Eesti põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Kümme päeva kestva reisi eesmärgiks on jõuda Brüsselisse Euroopa Ülemkogu kohtumise ajaks, 22. novembriks, et veenda sealseid ametnikke suurendama Balti riikide põllumajandustoetusi, mis praegu on liidu ühed pisemad.

“Brüsselisse sõitev vana Belarus sümboliseeribki meie põllumajanduse arenguprobleeme ja tänaseid Balti põllumeeste ebavõrdseid konkurentsitingimusi,” selgitab Sõrmus. Ligi pool meie põllumajanduse masinapargist on amortiseerunud. 70 protsenti Eesti traktoritest on enam kui kümme aastat vanad.

Eestis on traktori peatuspaikadeks 12. novembril Rapla (kell 15, Kultuurikeskuse ees, Tallinna mnt 17a), Türi (kell 17, Wiedemanni tn 4b parklas) ja Viljandi (kell 19, Uus tn 1 parklas) ning 13. novembril Tartu Raekoja plats (kell 11), Võru Vabaduse plats (kell 14) ja Valga (kell 17, Vabaduse tn 38 parklas).

Igas linnas toimub üritus, kus jagatakse infomaterjali, peetakse kõnesid ja mängib orkester. Tallinnas, Raplas, Viljandis, Võrus ja Valgas jagatakse rahvale tasuta värsket piima, Tartu inimesed saavad osa põllumeeste tänavusest kartulisaagist.

14.-16. novembrini peatub traktor Lätis Valmieras, Riias ja Bauskas, 17. novembril Leedus Kedainiais ja 20. novembril Saksamaal Berliinis ning jõuab 22. novembril Euroopa Ülemkogu kohtumise ajaks Brüsselisse.

EL Nõukogu hoone juures, kus riigi- ja valitsusjuhid arutavad ühenduse eelarvekava aastateks 2014-2020, toimub Balti riikide põllumeeste ühismeeleavaldus.