Kiek in de Köki muusemijuht Toomas Abiline ütles intervjuus Delfile, et kuigi käigud on olnud tegelikult külastajatele juba kolm aastat avatud, siis korralik ekspositsioon puudus. Nüüd saab külastaja teha maa-alusel ekskursioonil läbi tõelise ajarännaku, alustades 1219. aastast. Põnevaid episoode pakub ka lähiajalugu -  näiteks 80. aastatel olid käigud nõukogude režiimi poolt põlu all olevate punkarite kogunemiskohaks. 

"Käikudes asuvad tsiviilkaitsevarjendid olid tõeliselt hästi hoolitsetud veel 50ndatel, ent hiljem neid varjendina enam nii ei vajatud," seletas Abiline, miks juhtus see, et punkarid toona bastionikäigud hõivasid. Nüüd meenutab üks osa muuseumi ekpositsioonist seda aega - õige meeleolu loomiseks lastakse külastajatele taustaks Propelleri lugu "Punker". Vaata videost!

Käigud on olnud kasutsel ka pommivariendina. Vaata videost ajaloolist ülevaadet, mis ajal kuidas käike on kasutatud: 

Vaata fotogaleriid maa-alustest käikudest SIIT!

Vaata, millised nägid käigud välja enne renoveerimist!

Tallinna Linnamuuseumi meeskonna ühistööna on valminud Kiek in de Köki ja bastionikäikude uus ekspositsioon „Ajarännak. Tallinn 1219-2219” pakub nii elamusi, teadmisi ja meelelahutust, teatas Raepress.

Innovatiivsete multimeedia-, video- ja helilahenduste abil tutvustatakse Tallinna tekkimist ja kujunemist, linna kaitserajatiste ajalugu ja tähtsamaid sõjalisi sündmusi. Uuenenud Kiek in de Köki 1. ja 2. korrus võõrustavad ajutisi näitusi, 3. korruse väljapanek „Kindel linn“ annab ülevaate Tallinna kindlustustest läbi sajandite ning kuritegudest ja karistustest vanas Tallinnas. 4. korruse väljapanek „Tallinn sõdades“ tutvustab aga linnaga seotud tähtsamaid sõdasid ja merelahinguid, aga ka omaaegseid epideemiaid ja näljahädasid. 5. korruse unikaalses relvakambris saavad huvilised tutvuda relvakogu väljapanekuga ja proovida kätt laskesimulaatoril. Ainulaadsed vaated Toompeale, all-linnale ja sadamale avanevad torni 6. korruse kohvikus, mida kroonib hiiglaslik, lakke kinnitatud kuul-ajamõõtja.

Tornist bastionikäikudesse viiv uus tunnel on ääristatud ajasammastega, mis tutvustavad eri ajaarvamisi. Käikudes viib aga tulevikurong külastajad aastasse 2219, teine osa väljapanekust keskendub erinevatele stseenide, valgus- ja heliefektide abil bastionide ning nende käikude ajaloole, liikudes kronoloogiliselt ajas tagasi 17. sajandisse. Uuele püsinäitusele annavad lisaväärtuse vastvalminud video- ja 3D-filmid. Kiek in de Köki ja bastionikäikude uue väljapaneku kujundasid Leonardo Meigas ja Ivari Männi.

Projekti toetas EAS, rahastajateks olid Euroopa Regionaalarengu Fond ja Tallinna linn. Projekti kogumaksumus oli 28, 4 miljonit krooni, sellest EASi toetus 21 miljonit krooni ja Tallinna linna finantseering 7,4 miljonit krooni.

Muuseum on avatud teisipäevast pühapäevani kella 10.30-18.00, kassa suletakse kell 17. Bastionikäikudesse pääseb ainult giidi saatel, grupi maksimaalne suurus on 20 inimest. Registreerida saab telefonil 644 6686, e-kirjaga aadressil kok@linnamuuseum.ee või kohapeal.