Leonhard Lapin rääkis Delfile, et Vabaduse väljakul Vabadussõja võidusamba juures on ajutiselt eksponeeritud Iisraelis elava vene kunstniku Aleksei Plutser-Sarno töö, millel on kujutatud ühe Venemaa meelsusvangi portree, kes mõisteti paar aastat tagasi kaheksaks aastaks vangi.

Taiesel on kujutatud ka teisi Vene vanglates istuvaid inimesi. "Seal hulgas on nii poliitikuid, kunstnikke, kirjanikke ja Vene intelligentsi, ja ka Valgevene ja mõned kreeklased, kes on meelsusvangid ja istuvad selle pärast kinni, et võimul on Putin," selgitas Lapin kuntiteosel kujutatut.

Töö on n-ö kingitus Edgar Savisaarele, kes Vene võimudega sõbrustab. "Täna on taasiseseisvumise päev ja meie linnapea ju mehkeldab parteiga Ühtne Venemaa ja sellepärast teeb kunstnik linnapeale kingituse selle teose ajutise eksponeerimisega," kõneles Lapin, kes märkis, et tegu on konseptuaalse ja poliitilise kunstiteosega.

Teost on näidatud mitmetes Euroopa riikides, et juhtida Euroopa üldsuse tähelepanu sellele, mis Venemaal toimub. "Selle suhtes, mis Venemaal toimub, ollakse suhteliselt leiged. Talle tehakse igasuguseid mööndusi, kuigi demokraatiast enam ei saa seal ju juttugi olla."

Tallinnas on Lapini sõnul väljas must materjal, kuivõrd kunstnik töötab peamiselt internetikeskkonnas. Alex Plutser kuulub rühmitusse Voina ning on Venemaal tagaotsitav. "Euroopas ka, aga Euroopa riigid üht kunstnikku tema kunstiteoste pärast kinni panema ei hakka," nentis Lapin.

Eestis näitas Plutser oma kunstiteost Karepal, kus oli 11. augustil installatsioonide ja performance'ite õhtu. Samuti Rakveres, kus teos oli varemetes üleval umbes kaks ja pool tundi. "Tallinn on viimane punkt, siis ta sõidab edasi järgmisesse Euroopa riiki seda näitama," sõnas Lapin, kes nentis, et Venemaale Plutser minna ei saa, kuna siis pandaks ta kohe vangi.

Plutseril on rahvusvaheliselt väga tuntud kunstnik ning kümned tuhanded inimesed jälgivad tema tegemisi internetis. "Ta on internetikeskkonna kunstnik. Võtab fotosid, töötleb neid ja paneb pärast internetti lõpliku teose," selgitas Lapin. "Eks see ole väike võitlus Vene demokraatia eest, mille puudumine oleks meile äärmiselt ohtlik. Taasiseseisvumise päeval tasub meenutada seda, kes on meie kõrval. Muidu juhtub sama, mis juhtuks 1940. aastal."

"Inimesed, kes lähevad Savisaare etteastele, need lähevad siit mööda. Selles mõttes on see õige koht ja õige aeg," lisas Lapin.

Vaata videost, kuidas kunstnik oma töö esitlemist selgitab!