Möödunud nädala algul leidis üks kohalik elanik Lümanda piirkonnas Kuusnõmme karjamaalt kuus surnud šoti mägiveist. Nad veeti sealt ära lauda juurde. Ühele loomale tuli teha hädatapp, sest tema seis oli ebapiisava söötmise tõttu niivõrd hull, kirjutab Meie Maa.

“Etteotsa võetakse juhte, kes loomakasvatusest midagi ei jaga, ja neid, kes igapäevaselt loomadega ei tegele. Meist sõideti lihtsalt üle,” rääkis üks endistest Saaremaa Ökoküla töötajatest, kes koos kolme kolleegiga sel esmaspäeval töölepingu erakorraliselt üles ütles. Nad andnud endi sõnul nädal aega ettevõtte juhile ja omanikule olukorra parandamiseks midagi ette võtta, aga tulemusteta. “Siin tuleb kohe otsustada, me ei saa nädalate kaupa oodata vastuseid,” ütles endine töötaja.

Loomad ei seisnud püsti

“Loomi peetakse ainult toetuse pärast ja maid pole 15 aastat uuendatud, sööt on väga vilets ning tehnikat pole. Kui tehnika rentida ja raha on maksmata, siis ei ole ka inimesi, kes tööd teeksid,” lausus endine töötaja.

Loomade kehva seisu puhul olevat tegemist teemaga, mis kestnud juba pikemat aega. “Kevadel traktori peale ajades ei seisa loomad püsti. Asi hakkas üle pea kasvama. Esmaspäevast andsime tegevjuhile võimaluse endale ise töötajad valida. Panime palju oma vaba aega sinna alla, keegi ei küsinud ületundide eest raha. Elasime praktiliselt laudas, et seda asja kontrolli all hoida,” lisas endine töötaja.

Vanker hakanud endise töötaja sõnul allamäge veerema sellest ajast, kui AS Saaremaa Ökoküla ja MTÜ Ökoabi asus möödunud aasta juulist juhtima Meelis Laido, keda tuntakse varasemast kui muusikut.