Keskkonnaameti Põlva-Valga-Võru regiooni juhataja Ena Poltimäe kinnitas Delfile, et varing toimus Emalätte juures eile.

„Konsulteerime kindlasti geoloogidega, millest see varing oli põhjustatud ja kuulame ära nende nõuanded edasise suhtes,“ ütles Poltimäe. 

RMK ja keskkonnaameti töötajad saavad kokku esmaspäeval, et arutada, mis koopast edasi saab: kas allikas taastab end ise või on mõtet koobas varingust puhastada.

Poltimäe sõnul variseb liivakivi aeg-ajalt ikka kui vesi teeb oma töö. Varem on tema sõnul varisenud näiteks Sinikanjon.

Mingit ohtu Poltimäe sõnul turistidele ja matkajatele ei ole. Kui oht leitakse, siis piirab riigi metsamajandamise keskus (RMK) ligipääsu või suunab matkaraja ümber.

Täna koristas RMK rajalt oksad ja risu, rada on külastajatele läbitav ja turvaline. Kuna võimsad puud on latvapidi jões, siis jääb suurem koristus järgmisesse nädalasse.

RMK Loodushoiu osakonna Lõuna-Eesti piirkonna külastusjuht Tiia Ilmet rääkis Delfile, et varem avatud olnud koobast ei ole enam ja koopa lagi varises otse jõe poole. Alla kukkus paar suuremat puud.

„Eile oli siin hästi suur äikesetorm ja sadas paduvihma,“ rääkis Ilmet varingut võimalikest põhjustest.

Ilmeti sõnul on väiksemaid varingud varem olnud Taevaskojas kevadel suurvee ajal.

RMK teatel uuendasid nad Taevaskoja liivakivipaljandi loodusradade renoveerimistööde käigus kokku 2815 meetrit jalgradu, 752 meetrit järsakupiirdeid, 390 meetrit treppe ja kaks kaarsilda.

Taevaskojas tehtud tööd ei toimunud Emalätte kohal, matkarada kulgeb Emalätte eest läbi. RMK väitel rasketehnikat renoveerimistöödel ei kasutatud, kuna liivakivipaljandid on väga õrnad, seetõttu ei saa ka öelda, et loodusradade renoveerimine oleks liivakivipaljandit kahjustanud ja põhjustanud varingu.

Emalätte koobas asub Väikesel Taevaskojal Ahja jõe ürgoru maastikukaitsealal.

Koobas on suudme osa üle kahe meetri kõrge ja 8 meetrit lai. Koopa lõpuosa läheb üle kitsaks, läbipääsmatuks tunneliks, mille lõpus algab allikas. Koopa sügavus on 14 meetrit. Koopast väljavoolav vesi on üsna jahe - + 6 kraadi, puhas ning hea maitsega.

Allikal usutakse olevat ravitoime. Arvatakse, et allikavesi tervistab silmanägemist ja omab soodsat mõju ka pereõnnele.