Kõnekoosolekul rääkis presidendi otsevalimiste seadustamisest riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Priit Toobal ja rahvaalgatuse seadustamisest poliitikateadlane Oudekki Loone.

Kõnekoosolekule kogunes umbes 200 inimest, kes andsid oma toetusallkirja loosungile, mille Keskerakonna peasekretär Priit Toobal lubas presidendile üle anda.

Osalejate ettepanek Eesti presidendile Toomas Hendrik Ilvesele on kasutada oma järelejäänud ametiaega selleks, et president Lennart Meri algatatud eelnõu presidendivalimistest ning rahvaalgatus jõuaksid Eesti Vabariigi Põhiseadusesse.

Kõnekoosolekuga meenutati, et juba rohkem kui aasta on möödunud sellest kui riigikogus hääletati menetlusest välja Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu rahvaalgatuse seadustamiseks ja eelnõu presidendi otsevalimise seadustamiseks.

Keskerakond leiab, et selle sammuga saaks kodanikkonna kaasamise arutelud taas jääkeldrist välja.

Rahvakogu ütles mullu muude otsuste hulgas "ei"-sõna presidendi otsevalimistele. Just presidendi otsevalimistele vastuolemist häältega 59-41 pidas sotsioloog Juhan Kivirähk Rahvakogu kõige üllatavamaks otsuseks, kuna rahvaküsitlused on tavaliselt näidanud vastupidist tulemust.