Kokku esitati kõigist ringkondadest 151 ettepanekut, mis jagunevad laias laastus nelja valdkonda: maksupoliitika (58), ääremaastumise vähendamine (58), demokraatia pakett (20) ja muud (15).
„Kindlasti saab tänane koosolek olema väga põhjalik ja pikk. Arutame kõik ettepanekud läbi ja jõuame omalt poolt koondlähenemiseni, mille siis lähipäevil koalitsioonipartneritega läbi arutame,“ ütles erakonna esimees Jevgeni Ossinovski. Ta lisas, et enamik ettepanekutest on kantud murest Eesti tuleviku pärast.

„Kui me varem rääkisime väikeste valdade väljasuremise ohust, siis täna näeme tõsise probleemina seda, et ka maakonnakeskused järjest tühjenevad. Kui tänased tendentsid vähenevad, siis aastal 2040 elab tervel Järvamaal vähem inimesi kui Viimsi vallas. Enamik sotsiaaldemokraatide piirkondi on selgelt seda meelt, et hääbumine ei ole meie valik, meie võimuses on tänaseid trende oluliselt muuta ja meil ei ole aega oodata sellega 3 või 5 aastat, sest enamik neid muudatusi on väga pika mõjuga ja avaldavad mõju näiteks piirkondade konkurentsivõimele alles 50 aasta pärast. Meil on vaja põhimõttelisi muudatusi juba täna,“ ütles Ossinovski.

Haldusreformi osas pidas Ossinovski eriti oluliseks seda, et selle käigus ei kustutataks lihtsalt ära tulesid paikades, kust inimesed on juba lahkunud, vaid pigem hakataks viljelema aktiivset regionaalpoliitikat, kus kohalikele kogukondadele antakse ka reaalsed rahalised hoovad ettevõtluskeskkonna arendamiseks.

„Küsimus on selgelt selles, et kas me läheme samal suunal edasi kursil, mis on selgelt andnud meile negatiivseid tulemusi ühiskondlikult või ka majanduslikult, või siiski on aeg põhimõtteliselt hinnata, kuhu me oleme jõudnud ja leida need lahendused, mis meid edasi viivad.“

Maksupoliitika põhiprobleemina näeb Ossinovski seda, et tänane maksusüsteem koormab kõige rohkem kuni keskmist palka teenivaid inimesi, hoides seejuures jõukamate inimeste maksukoormust väga madalal.

Edgar Savisaarega kohtumise kohta ütles SDE juht, et enne kuniks kahe erakonna vahel pole sisulisi arutelusid toimunud, ei maksa erinevate poliitikute kohtumistelt ka sügavaid tagamõtteid otsida. 

Eesmärgiks on ettepanekud, milles oleks võimalik kokku leppida

Ajakirjaniku küsimusele, et ega juhatus tee otsuseid, mis võiksid viia koalitsiooni lõhenemiseni, vastas Ossinovski, et tema hinnangul on mure neis teemades kõigil erakondadel ühine, et ka koalitsioonipartnerid mõistavad avalikkuse soovi nendele suurtele teemadele lõpuks sisuline lahendus leida. Ossinovski sõnul usub ta, et nii Reformierakond kui ka IRL on valmis neid teemasid sisuliselt arutama.

„Loomulikult tuleb koalitsioonipartneritelt ka omapoolseid ettepanekuid, kuidas olukorda lahendada. See on täiesti normaalne. Oleme kokku leppinud, et selle nädala jooksul alustame ka selle protsessiga. Analüüsime, milliseid ettepanekuid on tehtud ja millises ruumis suudame kokku leppida,“ ütles Ossinovski.

Ta lisas, et kokkulepe on alati kompromiss ja sotsiaaldemokraadid arvestavad sellega. Eesmärk on tulla välja selliste ettepanekutega, mida oleks võimalik sisuliselt arutada ja milles oleks võimalik kokku leppida.