„See laiendab Euroopa Liidu diktaati liikmesriikide üle, sealjuures Eesti üle,“ kõneles Leito ning lisas, et ESMi dokument tuleks vastu võtmise asemel koostajatele näkku visata.

Riigikogu keskerakondlasest liige Yana Toom ütles protestiaktsioonil Euroopa stabiilsusmehhanismi asutamislepingu ratifitseerimist kommenteerides, et ühelt poolt on rahvahääletus hea võimalus kõrgeimal võimu kandjal ehk rahval oma arvamust näidata.

„Teisest küljest me kõik teame, et rahvahääletus sõltub tihtipeale sellest, millist kampaaniat tehakse. Ja rahvahääletuseks ilmselt hetkel aega pole,“ lisas Toom.

Endine riigikogu ja europarlamendi liige Andres Tarand ütles Delfile, et rahal on ikka kombeks aeg-ajalt korstnasse minna. „Aga seda ei oska keegi ennustada, seepärast see jutt on selline, et – võib-olla,“ rääkis Tarand meeleavaldusel.

Protestija Airi Vasar ütles, et teda häirib, et ESM on justkui salaorganisatisoon, kellel puudub aruandmise kohustus. „See leping on ühepoolne, tingimused dikteeritakse ühepoolselt ESMi poolt,“ kommenteeris Vasar, miks ta on ESMi loomise vastu.

Tallinnas Toompeal lossi platsil algas kell 10 meeleavalduseks, kus kokkutulnud protestivad ESMi lepingu ratifitseerimise vastu. Riigikogus tuli täna kell 11 esimesele lugemisele valitsuse algatatud Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse eelnõu.