Kodanikeühendused soovivad juhtida avalikkuse tähelepanu inimkaubanduse ohvrite teemale ja tegid riigikogule ettepaneku keelata Eestis seksi ostmine.

Tammsaare pargist liiguti pappkastides, sõnumiga “Naine ei ole kaup” Toompeale, kus anti üle samuti pappkarpi pakitud seadusemuudatuse ettepanekud. Riigikogus võeti külalised vastu ja toimus ühine koosolek.


“Tänase päeva eesmärk oli alustada diskussiooni inimkaubandusohvrite õiguste ja seksiostu nõudluse vähendamise üle,” sõnas Eluliini juhatuse liige Eda Mölder.

“Inimkaubandus on raske isikuvastane kuritegu, inimõiguste rikkumine, ohvri vaimse ja füüsilise tervise kahjustamine,” selgitas Mölder, miks nad selle üleskutse tegid.

Pöördumises riigikogu poole tuletavad Eesti Naisjuristide Liit ja MTÜ Eluliin meelde, et Eesti Vabariigi põhiseaduse järgi on inimväärikus riigi poolt kaitstav väärtus ning kedagi ei tohi kohelda väärikust alandavalt.
“Seksi ostja poolne ostu ettepanek – osta seksi, rikub ostetava isiku inimõigusi, kaubastades isikut alates ettepaneku tegemisest, mistõttu tuleb seksi ostu ettepaneku tegemine kriminaliseerida, tõkestades sellega jätkuvat alaealiste, mõlemast soost noorte, naiste ja teiste haavatavate isikute vastu suunatud vägivalda,” seisab riigikogule esitatud pöördumises. “Seksi ostu keelustamisega väärtustab riik oma kodanikke ja nende põhiõigusi,” lisatakse pöördumise lõpus.

Eurostati uuringu kohaselt identifitseeriti Euroopas aastail 2008-2010 inimkaubanduse ohvreiks 23 632 inimest, neist 68-protsenti olid naised, 17-protsenti mehed, 12-protsenti tüdrukud ja 3-protsenti poisid. 62-protsenti ohvritest kannatas seksuaalse ekpluateerimise ja 25-protenti tööorjuse all.