"Kinnitan, et õiglus võidab. Eesti mehed saavad koju," lausus Sharma täna välisministeeriumis. Ta kinnitas, et ka India välisministeerium püüab omalt poolt teha kõik, et laevakaitsjad saaksid koju, aga nad ei saa kohut tagant sundida, et kohus kiiremini otsustaks.

18. oktoobril 2013 arreteeris India Tamil Nadu osariigi politsei USA mereturvafirmale Advanfort kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas on 14 Eesti kodanikku. Mehed olid pool aastat vanglas ja vabanesid sealt eelmisel kevadel, et oodata kohut vabaduses. Samas pidid nad jääma Indiasse.

Tamil Nadu osariigi ülemkohus vabastas mehed 10. juulil kõigist süüdistustest, aga see otsus kaevati edasi India ülemkohtusse, mis pole aga oma otsust teinud. Nii Eesti kui India välisministeeriumid kinnitasid, et teevad omalt poolt kõik, et India ülemkohus saaks võimalikult kiirelt otsuse langetada.

Välisministeerium tegutseb

Möödunud nädalal viibis välisministeeriumi asekantsler Marina Kaljurand Indias, kus toimusid regulaarsed poliitilised konsultatsioonid Eesti ja India välisministeeriumite vahel. Lisaks toimusid kohtumised India asejulgeolekunõuniku Arvind Gupta ja asevälisminister Singh’iga. Kõigi kohtumiste peateemaks oli laevakaitsjate juhtum. Lisaks New Delhile viibis Kaljurand ka Chennais, kus toimusid kohtumised Tamil Nadu osariigi peasekretäriga, kes on India kohaliku omavalitsuse täitevvõimu juht ja Tamil Nadu osariigi politseiülemaga. Kohtumiste eesmärk oli selgitada kohtuasja asjaolusid, paluda politsei luba meestele riigist lahkumiseks ja uurida, mida saab veel teha asja läbivaatamise kiirendamiseks.

Välisministeeriumi poliitikaküsimuste asekantsler Marina Kaljurand kohtus ka 20. jaanuaril Tallinnas India suursaadiku Sharmaga. India suursaadik kinnitas, et India välisministeerium on palunud Tamil Nadu osariigil protsessi kiirendada.

Välisminister on pöördunud kirjade ja nootidega India välisministri poole kokku kuuel korral, samuti on tehtud pöördumised India justiitsministri ja Tamil Nadu osariigi pea- ja siseministrile. Välisminister kohtus India suursaadikuga Eestis möödunud aasta 17. detsembril. India suursaadikule anti üle välisministri kiri India välisministrile. Kirjas paluti ministri kaasabi laevakaitsjate kojulubamisel kohtuvaidluse ajaks.

Eesti saatkond Indias kohtub sel teemal pidevalt India välisministeeriumi aga ka teiste ametiasutuste esindajatega, et juhtumi võimalikult kiirele lahendamisele kaasa aidata.

Samuti on Eesti peaminister laevakaitsjate kohtuasja tõstatanud oma visiidil Indias möödunud aasta oktoobris. Peaminister kohtus India asevälisministriga 16. oktoobril. Eesti ja India siseminister kohtusid möödunud aastal 5. novembril Interpoli peaassamblee raames Monacos, kus Eesti siseminister rõhutas kohtuvaidluste võimalikult kiire läbiviimise vajalikust. Ka on laevakaitsjate kohtuasja tõstatanud justiitsminister kohtumisel India ettevõtlusministriga, majandusminister kohtumisel India justiitsministriga, siseminister kohtumisel India siseministriga. Riigikogu Eesti-India parlamendirühm pöördus sel teemal möödunud aasta algul India parlamendisaadikute poole.

Samuti on laevakaitsjate kohtuasja tõstatanud Euroopa välisteenistus poliitilistel konsultatsioonidel EL-India vahel möödunud aasta alguses. Euroopa Parlamendi Eesti saadikud on probleemi tõstatanud pöördumistega ELi välisasjade kõrge esindaja Federica Mogherini ja ÜRO inimõiguste voliniku poole.

Advokaat ei tee vajalikke taotlusi

Välisministeerium on korduvalt rõhutanud, et laevakaitsjatel on õigus esitada taotlus palvega lubada neil humanitaarkaalutlustel lahkuda Indiast kohtumenetluse ajaks. Selle taotluse esitamise õigus on ainult advokaadil, kes firma Advanforti poolt on esindajaks palgatud. Välisministeeriumi informatsiooni kohaselt ei ole advokaat seda taotlust esitanud, kuigi ministeerium on seda korduvalt teha soovitanud. Samuti on ministeerium soovitanud esitada kohtuasja arutamise kiirendamise taotluse. Ka seda saab teha advokaat, kuid ka seda ei ole praeguseni esitatud.

Juhtimaks advokaadi tähelepanu kahe taotluse esitamise hädavajalikkusele, on välisministeerium ja laevakaitsjate lähedased koostanud advokaadile ühiskirja. Pöördumises paluvad välisministeerium ja asjassepuutuvate laevakaitsjate lähedased advokaadil need taotlused India ülemkohtule esitada. Kirjas avaldatakse lootust, et advokaat saab seda teha esimesel võimalusel või hiljemalt kahe nädala jooksul.