“Tere tulemast teile, kes te olite pikka aega ja vastu tahtmist Eestist ära,” pöördus president Ilves seitsme Eesti kodaniku poole, kes viibisid üle kolme kuu pantvangistuses ning vabastati Eesti ja meie partnerite koostöös 14. juulil, teatas presidendi kantselei avalike suhete osakond.

Riigipea tänas hättasattunud kaasmaalaste lähedasi, “kes usaldasid selles keerulises olukorras Eesti riiki ja meie ametnikke, olid kannatlikud ja toetavad meie erinevatele ametkondadele”.

President Ilvese sõnul kuulub tema eriline tänu aga riigiametnikele, kes ilmutasid pantvangikriisi õnnelikus lahendamises tõelist professionaalsust ja pühendumust.

“Mitmed teist jäävad paratamatult üldsusele anonüümseteks ja teie fotod ei ole ajalehtedes, aga teadke – ma olen uhke teie kõigi üle, te olete tõesti head,” ütles riigipea täna Kadriorgu kutsutud välisministeeriumi, kaitsepolitseiameti, teabeameti ja riigiprokuratuuri ametnikele, kes vahetult ning igapäevaselt töötasid seitsme Eesti kodaniku vabastamise nimel.

Pantvangis olnud seitse Eesti kodanikku kinkisid riigipeale ehtekunstnik Harvi Varkki kujundatud palvekee, mis valmis tänavu 31. märtsil, nädal pärast eestlaste pantvangistamist Liibanonis. Palvekee helmestel on kõigi nende nimed ning Harvi Varkki sõnul: “Palvekee kui tööriista missioon on hetkel lõppenud. Nüüd valvab ta nende noorte eesti meeste, nende lähedaste ning kõigi hädasolijate käekäiku.”