Mikser ja Hennis-Plasschaert arutasid oma tänasel kohtumisel ka NATO Walesi tippkohtumise tulemusi, Ukraina konflikti tagajärjel Euroopas tekkinud muutunud julgeolekuolukorda ning rahvusvahelise kogukonna tegevust Islamiriigi vastu Lähis-Idas, teatas kaitseministeerium.

„Kohtumisel arutasime eelkõige seda, kuidas kiiresti täita Walesi tippkohtumise otsused sisuga ning otsustavalt parandada NATO kiirreageerimisvõimet,“ ütles Mikser.

Mikseri sõnul on Hollandil selge soov veelgi tugevdada kaitsekoostööd Eestiga, saates oktoobris siia laevastikueskaadri, panustades Balti riikide õhuturbemissiooni ning saates Eestisse jalaväe lahingumasinaid CV90. „Sellisel koostöö on nii suur poliitiline kui ka praktiline tähtsus, kuna näiteks ühiseid soomusmasinaid omades saame Hollandiga teha tihedat koostööd nende masinate hoolduse, remondi ja väljaõppe osas,“ lisas Eesti kaitseminister.

Samuti allkirjastasid kaitseministrid ühiste kavatsuste kokkuleppe seoses Hollandist hangitavate jalaväe lahingumasinate CV90 kasutuselevõtmisega Eesti kaitseväes, millega hakkavad kahe riigi kaitseväed vahetama infot mehhaniseeritud üksuste väljaõppe, taktika, laskemoona ja harjutusalade kohta. Hankeleping 44 jalaväe lahingumasina CV90 ja toetusmasinate hankimiseks on plaanis sõlmida selle aasta jooksul.

Hollandi kaitseminister Hennis-Plasschaert asetas täna ka pärja Vabadussõja võidusamba jalamile, samuti külastab ta pärastlõunal Ämari lennubaasi.

Eesti kaitsealane koostöö Hollandi Kuningriigiga on keskendunud peamiselt hangete valdkonnale. Eesti on alates 2004. aastast soodsa hinnaga hankinud Hollandist üle 1100 vähekasutatud ja heas korras veoauto ja maasturi, ligi 500 järelhaagist ja staabikonteinerit ning 81 soomustransportööri SISU XA-188.

Samuti on Madalmaade kuningriigi hävitajad F-16 osalenud Balti õhuturbeoperatsioonil ning paiknevad seoses muutunud julgeolekukorraga ka praegu Malborki lennubaasis Poolas. Oktoobri teisel poolel külastab Eestit allveelaevast, fregatist, patrull-laevast ja kahest toetuslaevast koosnev Hollandi mereväeeskaader.