„Tegime politsei- ja piirivalveameti vastutusalas päris suure õppuse. Teisipäeval algas õppus õhtul kell kaheksa ja lõppes kell 12, keskendudes eelkõige maastikule ja stsenaariumikohaselt isikutegrupi ebaseaduslikule piiriületusele ja nende tabamisele,“ rääkis Pevkur.

Pevkuri sõnul olid kaasatud lisaks PPA tavajõududele ka uus piirivalve kiirreageerimisüksus, PPA kiirreageerimisüksus ja K-komando. „Harjutasime seda, kuidas nii kiirreageerijate kui politsei- ja piirivalve tavaüksuste vahel koostööd teha, et ebaseaduslik piiriületus tuvastada.“

Eile oli teine õppusepäev, mil harjutati objektikaitset, mis kestis kella poole viiest poole üheni öösel. „Nii et kui piirialadel inimesed nägid nii veekahureid, soomukeid kui ka eriüksuslasi liikumas, siis need olid ettevalmistatud ja kõik oli kontrolli all ja teadlik tegevus, pole vaja muretseda.“

„Õppuse käigus tabati üleeile ka kaks ebaseaduslikku piiriületajat, kaks sudaanlast, kel dokumente kaasas ei olnud, nendega nüüd menetlustoimingud jätkuvad. Nii, et õppuse käigus tehti ka oma tavapärast tööd,“ tõi Pevkur välja huvitava juhtumi õppustelt.

Pevkur märkis, et Eestis pole kunagi varem toimunud sellises mahus ja ulatuses piirivalveõppust, kus mängitakse reaalselt läbi, kuidas Tallinnast Eesti kagunurka saata eriüksused, milleks ei kasutata ainult kopterit, vaid ka piirivalvelennukit, millega minnakse Tartusse, kust edasi teise transpordiga.

Õppuse käigus kontrolliti, kui kiiresti Tallinnast Eesti kagunurka jõutakse, aga ka reageerimisvõimekust ja koostööd. 

Pevkuri sõnul oli väga hea õppus, kuigi järeldusi on tema hinnangul veel vara teha, kuna õppus lõppes alles 12 tundi tagasi. Siseministri sõnul ollakse valmis veel ja veel selliseid õppuseid läbi viima. „Pole vaja ehmuda, kui ida- või näiteks kirdepiiril midagi sellist toimub,“ sõnas ta.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher ütles Delfile, et õppus näitas, et väga lühikese etteteatamisajaga suudetakse viia kiirreageerimisüksused ka Eesti kaugeimasse nurka, olgu siis kopteri, lennukiga või mööda maismaad.

„Harjutasime kahe päeva jooksul Luhamaal ja Piusal läbi, kuidas piirijuhtumile reageerivad nii lähimate kordonite, piiripunktide ja jaoskondade patrullid kui ka eriväljaõppega kiirreageerimisüksused Tartust ja Tallinnast. Teeme piiriäärsetel aladel sarnaseid õppusi sel aastal veel korduvalt - see on osa üldisest piiriturvalisuse tõstmisest, millesse Eesti lähiaastatel oluliselt panustab,“ sõnas Vaher.