"Nii nagu "Solidaarsuse" monument kutsub meid meeles pidama olulisi lehekülgi ajaloost ning järele mõtlema, kuidas see liikumine muutis maailma, miljonite inimeste saatust, nii jääb ka Chopini pink meile meenutama oma muusikaga ajalugu kirjutanud Fryderyk Chopini," ütleb Evelin Ilves.

Poola saatkonna kingitud Chopini pink mängib muusikat, mis on pärit Chopini ainsatest kontsertidest klaverile ja orkestrile: larghetto esimesed taktid kontserdist nr.1 e-moll op. 11 ja samuti larghetto kontserdist nr.2 f-moll op. 21.

2010. aastat tähistatakse Fryderyk Chopini Aastana, kuna möödub 200 aastat kuulsa helilooja ja pianisti sünnist. Paljudes riikides, kus asuvad Poola diplomaatilised või kultuuriesindused ning leidub Chopini loomingu austajaid, on kutsutud kokku korralduskomiteed, mille ülesandeks on heliloojale pühendatud muusika-, teadus- ja kultuuriürituste kureerimine. Eestis on Chopini Aasta patrooniks Evelin Ilves.

Tänasel taasiseseisvumispäeval avasid Poola Vabariigi suursaadik Tomasz Chłoń ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar Jaani kiriku kõrval pidulikult Poola rahvaliikumisele „Solidarność“ pühendatud mälestuskivi.

Mälestuskivi avamisel kõnelesid linnapea Edgar Savisaar, Poola suursaadik Tomasz Chłoń, Euroopa Parlamendi saadik Tunne Kelam ning Poola ekspresidendi ja „Solidarność“ ühe rajaja Lech Wałęsa poeg, Euroopa Parlamendi saadik Jarosław Wałęsa. Mälestuskivi õnnistas sisse Jaani kiriku õpetaja Tallinna praost Jaan Tammsalu ja Dominikanlaste kloostri prior isa Artur Modzelewski.

Mälestuskivi kujundas skulptor Aime Kuulbusch. Kommunistliku režiimi kokkuvarisemisel suurt rolli mänginud Poola rahvaliikumise tekkimisest möödub tänavu 30 aastat.

Solidaarsuse kivi ja Chopini pink on Poola Vabariigi suursaatkonna kingitused Tallinnale.