Registris hakkab kobarpeatuste osi eristama numbri asemel kood.

Lausest „numbriline eristamine pole enam lubatud. Kobarpeatus võiks kanda registris ühte nime“ ei saa seega välja lugeda, et riik keelab nummerdatud bussipeatusesildid, nagu uudises ekslikult väidetud oli.

Tallinnas Teatri väljakul ja selle ümbruses on kahe hektari suurusel alal kokku 12 Estonia-nimelist ühistranspordipeatust. Neist kuus on lihtsalt Estoniad ja kuue peatusesildil on täpsustuseks number (kahest seitsmeni). Kui riik on otsustanud peatusenimesid muu hulgas otstarbekuse kaalutlustel muuta, siis pigem võiks oodata, et otsitakse viisi, kuidas peatuse äratundmist lihtsustada. Ent spetsialistide soovitus on numbrid hoopis ära jätta. Seda siiski mitte peatusesiltidel.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Armo Vask ütles, et tegelikkuses võivad nummerdatud sildid füüsiliselt alles jääda ka kõikjal mujal. „Oluline on, et inimeste jaoks oleks arusaadav, millisest peatusest milline buss, troll või tramm väljub ning selleks võib omavalitsus selguse mõttes tänavapildis kasutada numbreid.“

Ent päästetöödel kasutatakse juba praegu peatuste täpse asukoha määramiseks registrisse kantud koodi. Seega praegu on registris kobarpeatuste kohta nii number kui kood. Edaspidi jääb neist alles vaid kood, mis hakkab siis käima peatuse kohta, mille juures võib füüsiliselt ikkagi olla silt „Post 1“.

Estonia kobarpeatuse süsteem tänavapildis sellest siiski selgemaks muutuda ei tõota. Lisaks päästjate kohale juhatamisele kasutatakse peatusenime ka muudel juhtudel mõne paiga täpseks leidmiseks. Kui öelda kellelegi, et miski või keegi on Estonia peatuses, siis ei ole sellest tegelikult mingit abi. Sealhulgas ei ole sellest eriti abi ka peatuse sihtotstarbelisel kasutamisel – kui inimesel on vaja minna bussi peale, mille kohta ta teab, et see väljub Estonia peatusest, siis sama hästi võiks ta teada, et buss peatub mingis punktis saja meetri raadiuses Estonia teatrist.
Peatuste omavaheline kaugus on kuni kolmsada meetrit ja nende vahel on mitu suurt hoonet.

Vaata kõiki Estonia peatusi kaardil: