MTÜ Memento Mare juhatuse liige Anne Kalvik ütles Delfile, et leinajad kogunevad nagu aastaid varem Rannavärava mäele, kus on Estonia mälestuseks pandud rist ja mälestusmärk kõigi hukkunute nimedega. Samas toimub ka mälestusteenistus, millel teenib Jaani kiriku õpetaja.

Kalvik meenutas, et aastate lõikes on Memento Mare saanud mälestusteenistuse korraldamiseks toetust ka linnalt, aga mitte iga aasta. Ka sel aastal oodatakse abi, taotlus on esitatud, kuid abi saamises ei olda väga lootusrikkad.

Kalviku sõnul on suur osa leinajaid pärit Tallinnast ja seetõttu on neil võimalus kokku tulla. Mälestusteenistusel osalejate hulka ei osanud Kalvik prognoosida, ta tõdes vaid, et väga paljud leinajatest on ka ise juba siit ilmast lahkunud.

Estonia uppus 28. septembril 1994 kella 00.55 ja 2.03 vahel, sõites Tallinnast Stockholmi. 989 pardal olnust päästeti 137. Õnnetuses hukkus 852 inimest. Leiti ainult 95 hukkunu surnukehad.

Parvlaev Estonia vrakk asub umbes 22 miili kaugusel Utö saarest. Sügavus laevahuku paigas on 70–80 meetrit.

Vaba entsüklopeedia wikipeedia kirjutab, et laeva uppumisega on seostatud Estonia pardal toimunud relvavedu, plahvatusi laeva pardal, lekkeid laevakeres. Laevahuku uurimise rahvusvahelise komisjoni lõpparuande kohaselt tõmbas tormis lahti rebenenud vöörivisiir kaasa sellega ehituslikult seotud rambi, mistõttu vesi pääses autotekile.