Esmaspäevani Eestis viibivad laevad täiendavad siin oma varusid ning annavad meeskonnaliikmetele võimaluse mõnepäevaseks puhkuseks. Seejärel suundub grupp Läänemerele, teatas kaitseväe peastaap.

Täna kohtus miinitõrjegrupi ülem kaptenleitnant Johan-Elias Seljamaa kaitseminister Hannes Hanso, kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terrase, mereväe ülema mereväekapten Sten Sepperi ning Tallinna Kesklinna linnaosa vanema Alar Näämega.

NATO 1. alalisse miinitõrjegruppi kuulub kaheksa laeva. Tegemist on esimese korraga ajaloos, kui NATO laevagruppi juhib eestlasest mereväelane. Grupi lipulaevaks on Saksa mereväe toetuslaev FGS Elbe, millel tegutseb ka grupi rahvusvaheline staap. Lisaks on praeguses grupis miinijahtijad EML Sakala Eestist, LVNS Imanta Lätist, LNS Skalvis Leedust, HNoMS Maloy Norrast, HMS Grimsby Ühendkuningriikidest, HNLMS Willemstad Hollandist ja BNS Narcis Belgiast.

Ühena neljast NATO merelise väejuhatuse alluvuses olevast laevade grupist on NATO 1. alaline miinitõrjegrupp valmidusüksus, mis pakub miinitõrjealast kompetentsi ja kuulub esmaste kiirreageerijate hulka (Nato Response Force). Grupp, mis koosneb liitlasriikide miinitõrjelaevadest, näitab NATO lippu demonstreerides koostöövõimet ja kohalolekut erinevate riikide õppustel ja harjutustel.