"Tulekahju oli kestnud juba mitu päeva kuniks teisipäeval asi kriitiliseks läks. Olime sõbraga rahulikult hommikul rõdul ja lugesime raamatut, kui naaber tuli ja ütles, et asi on tõsine ja tuleks ettevaatlik olla ning kuulata raadiot. Otsustasime minna ja asja lähemalt uurida," rääkis eestlane.

Seega pandi jooksutossud jalga ja hakati maja juures asuvast mäest üles liikuma. "Elasime Waterways ehk piirkonnas, mis 90% ulatuses hiljem maha põles. Igatahes, kui maja taga mäkke jõudsime, olid inimesed kiirteel paanikas ja käskisid tagasi minna, kuna meie kõrval olevas äärelinnas Beacon Hillis oli tuli juba kohal. Samuti oli tuli "hüpanud" üle kiirtee meie rajooni, millest meil veel see hetk otseselt aimu polnud.

Igatahes otsustasime kiirelt oma majja joosta ja asjad pakkida. Olles maja juurde jõudnud oli taevas juba tossu täis. Pakkisime kiirelt kotid ning järgmine hetk aknast välja vaadates oli juba see pilt, mille sinna (Kanada eestlaste Facebooki gruppi - toim.) postitasin. Terve maja hoov oli leekides. Jooksime sõbraga ruttu välja ning hüppasime naabri auto kastikasse ja sõitsime kesklinna," kirjeldas mees.

Pilt, mis avanes tagahoovist:


Jõudes ohutumasse kohta küsis eestlaste naaber, et kas manuaalkastiga keegi oskab sõita. Asi oli nimelt selles, et eestlaste naabri mehe sportauto oli maja ette jäänud, kuna mees ise oli tööl samal ajal.

"Otsustasime, et äkki annab seda veel päästa ning läksime tagasi. Waterwaysse jõudes oli kõik tossu all ja meie maja üle tee oli juba leekides. Paanika kiuste suutsime majast auto võtmed leida ja järgmine hetk juba sõitsime teise autoga ohtusse kohta," rääkis eestlane.

Kesklinnas olles anti tule eest pagejatele natukese aja pärast käsk edasi liikuda, kuna seal ei olnud ohutu. Tervet linna hakati evakueerima. Kuna sealt linnast saab aga välja vaid kahte moodi, kas lõunast või põhjast, siis eestlaste ainus variant oli põhja minna, kuna lõuna, kus oli nende kodupiirkond ja Beacon Hill, oli leekides ning läbi enam ei pääsenud.

"Kuna põhjas midagi peale naftatööliste kämpingute (Oil Camp) ei olnud, siis see tegi inimesi natukene murelikuks, sest pärast mingit aega saab seal tee otsa ja oled lihtsalt lõksus. Õnneks hullemat seal ei juhtunud ja tuli nii kaugele selleks hetkeks ei levinud. Needsamad naftaasulad pakkusid inimestele majutust hiljem. Tänu naabritele saime ka ise ühte Oil Campi öömajale, kuna naabri mees oli seal tööl," kirjeldas eestlane.

Lõpuks jõuti õhtuks asulasse kohale ning tundus, et kõik on korras. Järgmine päev üritati naabritega läbi linna lõunasse Edmontoni põgeneda, kuid hommikul minnes oli tee kinni ja politsei ei lubanud läbi linna minna. Õnneks jõuti lõpuks ikka ohutusse piirkonda.

"Inimesed olid vaga sõbralikud ja abivalmis. Minu teada ühtegi inimest tulekahju tõttu surma veel saanud pole, seega õnnelik õnnetus. Meie maja, kus viibisime, hävines tules täielikult ning samuti naabrite oma. Kogu see rajoon põles maha, võib öelda," lisas eestlane ja ütles, et nüüd on eestlased jõudnud umbes 800 km kaugusele Calgarysse ja üritavad ennast uues piirkonnas sisse seada.

Fort McMurray piirkond on aga endiselt evakueeritud ning tuli pole kontrolli all. Eestlane nentis, et kahjuks teiste eestlaste saatuse kohta ja seda, palju seal piirkonnas üldse eestlasi oli, ta öelda ei oska.

Tohutu maastikupõleng on praeguseks ametlikel andmetel sundinud 88 000 inimest Kanada naftalinnast Fort McMurrayst põgenema ja hävitanud vähemalt 1600 ehitist.

Leegid hävitasid Kanada Alberta provintsi kirdeosas asuvas linnas veel tuhandeid elumaju, vahendab Reuters.

Tuletõrjujad ei ole suutnud metsatulekahju kustutada. Alates süttimisest pühapäeval on hävinud vähemalt 7500 hektarit metsa ning välja on kuulutatud eriolukord.