„Liikursuurtükkide hange viib Eesti kaitsevõime uuele tasemele. Eesti saab enda käsutusse senisest võimsama tulejõuga relvasüsteemi, mis on välja arendatud ajateenijate ja reservväelaste vajadusi arvestades, on töökindel ja mobiilne ka äärmuslikes tingimustes,“ ütles kaitseinvesteeringute keskuse direktor kolonel Rauno Sirk.

„Soomlaste põhjalik analüüs ning Norras läbi viidud laskmised aitasid otsuse langetamisele kaasa. Lähiriikides sama relvasüsteemi kasutamine aitab ühildada hooldus- ja remondivõimalusi ning hankida koos laskemoona ja varuosi,“ ütles kaitseinvesteeringute keskuse osakonnajuhataja Priit Soosaar.

K9 Kõu on lisaks Soomele ja Norrale kasutusel Poolas, Türgis ja Indias. Relvasüsteemi eaks on arvestatud vähemalt 30 aastat, seda on kerge uuendada ja ümber ehitada.

„Liikursuurtükkide ostulepingu sõlmimine on osa soomusmanöövervõime arendamisest, praegu on töös toetussoomukite ümberehitus, kavas on hooldusgaraažide ehitamine, samuti analüüsime variante liikursuurtükkide juurde sobivate toetusmasinate hankimiseks. Lisaks hangitakse suurekaliibrilist uut laskemoona, evakueerimistanke ning juhtimissõidukeid,“ lisas ta.

„Kõik osapooled näitasid läbirääkimiste käigus üles äärmist põhjalikkust, kindlasti on tegemist ühe mahukaima ja üksikasjalikuma lepinguga, mille oleme sõlminud,“ ütles Sirk.

Lepingutele kirjutasid alla kaitseinvesteeringute keskuse direktor kolonel Rauno Sirk, Korea Kaubanduse ja Investeeringute Toetusorganisatsiooni juht Dong Joon Shin ning kaitsetööstusettevõtte Hanhwa Land Systems esimees Jaeil Son. Relvasüsteemide müügi otsustas Korea riik, süsteemide toetusleping sõlmiti tootjafirma Hanwha Land Systems´ga.

Lepingu sõlmimisel osalesid kaitseväe juhataja kindral Riho Terras, kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute osakonna juhataja Kusti Salm, suurtükiväeinspektor kolonelleitnant Kaarel Mäesalu ning hanke töögrupis osalevad ohvitserid ning ametnikud.