"Kapral Agris Hutrof langes Eesti eest. Eesti hoolib turvalisest maailmast. Eesti tahab, et meie liitlased usuksid meisse, arvestaksid meiega ja oleksid valmis meile appi tulema, kui see päev peaks kunagi saabuma," ütles president Toomas Hendrik Ilves riiklikul leinatalitusel. "Nii võitles kapral Hutrof oma riigi julgeoleku eest, selle mõiste kõige avaramas tähenduses. Ta võitles selle eest, et igaüks meist saaks rahulikult elada, kartmata mineviku õuduste kordumist."

President sõnas, et hoolimata võimalikest sisepoliitilisest aruteludest peab Eesti kaitseväelastele kuuluma kogu Eesti riigi, ühiskonna ja kodanike toetus. "Seda palun ja ootan täna ning edaspidi kõigilt," ütles Ilves.

Kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneotsa sõnul ei ole kaitseväelase truudusetõotuse pidamine lihtne, sest truudusetõotuse sõnad kätkevad endas igavikulisi väärtusi nagu kodumaaarmastus, au, ustavus, kohusetunne, distsipliin ja vaprus. Iga lahingus olnud sõdur tajub oma iga rakuga nende väärtuste sisu. Neid sõnu lausudes on iga Eesti sõdur oma sõjamehe tee alguses andnud ülima tõotuse, lubades kaitsta meie Eesti riiki kõigega, mis tal on. Selle lubaduse täitmine nõuab ennastsalgavust ja julgust.

"Otsuse, võidelda relv käes, langetamine nõuab alati mehisust ja sellise otsuse täitmine kahekordset vaprust. Kapral Agris Hutrof mõistis seda täiel määral," ütles kindral Laaneots järelhüüdes Jaani kirikus. "Ta oli eeskujulik sõdur ja abivalmis seltsimees oma kaasvõitlejatele."

Kindral Laaneotsa sõnul on väikerahva iseolemise ja vabaduse hind kõrge. "Oleme seda kõrget hinda maksnud, sest peame päev päeva kõrval tõestama endale ja kogu maailmale oma maksujõulisust. Ka sõjas ja sõjaliselt," ütles Laaneots. "Luban kaitseväe nimel, et me ei unusta kapral Agris Hutrofi ja teeme kõik meist sõltuva, et toetada tema peret."

Riiklikul leinatalitusel Tallinnas Jaani kirikus olid langenud sõdurile viimset austust avaldamas president Toomas Hendrik Ilves, riigikogu esimees Ene Ergma, peaminister Andrus Ansip, riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma, kaitseminister Mart Laar ja kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots, kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran, kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Riho Terras, väeliikide ülemad, Ühendkuningriigi suursaadik Peter Carter, Ameerika Ühendriikide suursaadik Michael C. Polt, ja Eestisse akrediteeritud sõjaväeatašeed, kaitseväelased, langenu sugulased, sõbrad ja tuttavad.

Langenud kapralile avaldas Hando Runneli ja Vello Toomemetsa lauluga "Tõuse üles ja läheme ära" austust ka Lenna Kuurmaa. Lenna andis läinud nädalal Afganistanis patrullbaasis Wahid kontserdi Estcoy-12 kaitseväelastele, kapral Agris Hutrofile ja tema relvavendadele.

Riiklikul leinatalitusel teenis kaitseväe peakaplan kolonelleitnant Taavi Laanepere koos Tallinna praostkonna praosti Jaan Tammsaluga. Kapral Agris Hutrofi auks oli Vabaduse väljakule üles rivistatud Vahipataljoni saateüksus.

Langenud sõdur sängitatakse kaitseväeliste austusavaldustega Väike-Maarja kalmistule Lääne-Virumaal. Kaitseväe väeüksustes üle Eesti on kapral Hutrofi mälestuseks riigilipid heisatud leina märgiks poolde lipumasti.

Kapral Agris Hutrof langes lahingus Afganistanis NATO operatsioonil 15. oktoobril.