Eesti osaleb 21.-23. novembrini Londonis toimuval suurel Skandinaavia jõuluturul koos Soome, Rootsi, Taani, Norra ja Islandiga. Eesti väljapaneku koostaja ja korraldaja on Eesti Gild Londonis.

„Kui eelmisel aastal esmakordselt Skandinaavia jõuluturul osalesime, tunti väga suurt huvi nii Eesti riigi kui meie jõulumaiustuste, mahetoodete ning kvaliteetse käsitöö vastu,“ ütles Gildi eestvedaja Anneli Kimber. „Oleme sel korral varusid suurendanud, et kaupa jaguks kohalikule eestlaste kogukonnale ja tuhandetele teistele turukülastajatele,“ lisas ta.

Jõuluturu korraldaja Liina Särkinen märkis, et seekord pakutakse Eesti telgis ka eesti toitu ja jooke kohapeal maitsmiseks. „Üllatame külastajaid suitsuliha, mulgipudru, kanasupi, viineripirukate ning piparkookidega,“ sõnas ta. „Menüü panime kokku selle järgi, mis toidud meie varasematel üritustel brittide seas on populaarsed olnud,“ ütles Särkinen.

Eesti suursaadiku Lauri Bambuse sõnul on oluline kasutada igat võimalust Eesti tutvustamiseks Suurbritannias. „Skandinaavia jõuluturul osalemine annab meile võimaluse tutvustada Eesti kööki ja käsitööd, aga rääkida ka laiemalt Eestist kui Põhjamaast,“ sõnas ta.

Skandinaavia jõuluturgu on Londonis korraldatud juba viis aastat. See kasvas välja Soome ja Norra kirikute jõuluturust ning tegutseb nüüd nii kirikute sees kui nende vahelisel tänaval. Turg on täis Skandinaavia jõulutooteid, disaini, käsitööd, tekstiili, rõivaid ning head põhjamaist toitu. Eelmisel aastal külastas turgu kolme päeva jooksul ligi 20 000 inimest ning sel aastal on külalisi oodata vähemalt sama palju.

Eesti jõuluväljapanekut Skandinaavia jõuluturul toetavad välisministeerium ja Eesti saatkond Londonis.

Eesti Gild on Londonis tegutsevaid ettevõtlikke eestlasi ühendav võrgustik. Gildi põhieesmärk on ürituste korraldamise kaudu vahendada kontakte ja jagada infot Eesti, eestlaste ja kogukonna tegemiste kohta.