Eestlaste kogemused pärinevad muuhulgas varasematest operatsioonidest Iraagis ja Afganistanis, enamus koolitatavatest on Soome reservväelased.

"Erinevad jalaväe- ja tankitõrjemiinid, aga samuti improviseeritud lõhkekehad on Liibanonis aset leidnud konfliktides ja ka praegu osapoolte vahel laialt levinud ning nende töö- ja kasutuspõhimõtete tundmine ning kahjutuks tegemise oskus on iga demineerimisspetsialisti kohus," ütles koolituse läbiviija nooremveebel Rasmus Užgrindis.

Pildid tänasest väljaõppest ja sellenädalasest demineerimisväljaõppest koos Soome, Iiri, Fidži ja Hispaania rahuvalvajatega:


Koos staabiohvitseridega teenib hetkel Liibanonis ligi 40 kaitseväelast. Eesti jalaväerühm on osa Soome-Iiri pataljonist. Pataljoni kuulub üks soome- ja üks iiri jalaväekompanii ning üks eestlastest ja soomlastest koosnev jalaväekompanii. Pataljoni toetab Iiri ja Soome kaitseväelastest kompaniisuurune toetusüksus. Soome-Iiri pataljon on ainus mitmerahvuseline pataljon ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL Liibanonis. Kokku panustab UNIFIL-i hetkel 39 riiki.

Sel nädalal New Yorgis toimunud ÜRO peaassamblee raames korraldatud rahuvalvekonverentsil teatas NATO peasekretär Jens Stoltenberg vajadusest teha ÜRO rahuvalveüksustega täiendavat koostööd. Peamiste valdkondadena nähakse demineerimis- ja improviseeritud lõhkekehade alase info ja spetsialistide vahetamist ning üksuste julgeoleku tagamist.