Ämari lennubaasi ülema kolonelleitnant Ülar Lõhmuse sõnul on Ämaris varem käinud väga suurtest transpordilennukitest An-124 ning suurte transpordilennukite C-17 maandumised on muutunud juba peaaegu igapäevasteks, teatas kaitseväe peastaap.

"C-5 maandumine Ämaris annab meile hea võimaluse harjutada väga suure transpordilennuki vastuvõtmist," ütles kolonelleitnant Lõhmus ja lisas, et C-5 on varem maandunud Tallinnas, mitte aga Ämaris.

Lennuk saabus Eestisse Saksamaalt, Ramsteini lennubaasist ning lendab täna edasi Dovery lennubaasi Ameerika Ühendriikides.

Lennuki C-5 tulek Ämari lennubaasi on seotud järgmisel nädalal algava Eesti ja USA õhuväe ühisharjutusega. Eile ning täna tõid eelseisvaks harjutuseks vajalikku varustust ka transpordilennukid Boeing 747-400F, mis samuti varem polnud Ämaris maandunud.

C-5 kuulub maailma suurimate militaarsete transpordilennukite hulka ning suudab täita strateegilisi ülesandeid. C-5M Super Galaxy on lennuki C-5 Galaxy täiendatud ja moderniseeritud versioon, mis võeti kasutusele 2014. aastal.

Lennuk võib pardale võtta üle 122 tonni lasti. Lastiruum võib mahutada kuni kuus helikopterit AH-64 Apache või kuni viis lahingumasinat Bradley. Lennuki C-5 maksimaalne lennukiirus on 930 kilomeetrit tunnis ning maksimaalne lennukaugus laadungiga 120 tonni ilma õhus tankimata on
umbes 4500 kilomeetrit.