Kõigepealt tehti tiir ümber lennuvälja, ja siis maandusid lennukid ükshaaval. Lennutornis vaatavad külaliste tulekut binokliga Eesti kaitseväelased.

Ründelennukite A-10 ülesandeks on pakkuda lähituletoetust õhust ning võimaldab Eesti ja Läti õhuvägede õhutuletoetusjuhtidel treenida sihtmärkide tabamist, teatas kaitseväe peastaap.

Ründelennukid paiknevad Ämari lennubaasis koos õppusel osalevate tankurlennukitega KC-135. Õppuse käigus viivad tankurlennukid läbi õhus tankimist ja vajadusel transpordivad inimesi ja varustust.

A-10 on 1970-ndatel välja töötatud Ameerika Ühendriikide ründelennuk, mille peamiseks ülesandeks on pakkuda lähituletoetust tankide ja soomusmasinate vastu. Lennukid olid esmakordselt lahingutegevuses kasutusel Lahesõjas 1991. aastal. Hiljem on nad osalenud operatsioonidel Afganistanis ja Iraagis, samuti hiljutisel NATO operatsioonil Liibüas.

Lennuki maksimaalne kiirus on 706 kilomeetrit tunnis, tema relvastuses on üks 30-millimeetrine GAU-8/A kahur ning kuni 11 raketikompleksi. Lennuki meeskonda kuulub üks piloot. Lennuki pikkus on 16,26 meetrit, tiivaulatus 17,52 meetrit, kõrgus 4,47 meetrit.

Sel nädalal saabusid lennubaasi tankurlennukid KC-135, mille abil tangitakse lennukeid õhus. Tankurlennukid võtavad maksimaalselt peale 118 kuupmeetrit kütust, nende maksimaalne kiirus on 933 kilomeetrit tunnis, lennuk saab peale võtta 37 reisijat, tema pikkus on 41,5 meetrit, tiivaulatus 39,88 meetri, meeskonda kuuluvad piloot, kaaspiloot ja tankurioperaator, lennuk.

Ründelennukid A-10 ja KC-135 jäävad Eestisse 18. juunini.