Lembit on kandnud mereväe lippu ja olnud mereväe alus number üks alates 2. augustist 1994. Valitsuse korraldusel võtsid meremuuseumi ja kaitseväe esindajad allveelaeva üle endise Nõukogude Liidu sõjamerejõududelt 1992. aastal, teatas kaitsevägi.

"Sinu ülesandeks oli sulgeda hõimuvellede soomlastega Soome laht vaenlase eest, paraku seda võimalust Sulle ei antud ja pardale seati võõras meeskond. Alles taasiseseisvunud Eestisse naasesid uhkelt ja sirgelt, et hoida Eesti lippu ja tuletada meelde, et me kõigi jõududega seisaks vastu vaenlasele ja kunagi enam ei alistuks," ütles kaitseminister Mart Laar lipu langetamise tseremoonial.

"Olen veendunud, et tänane on millegi uue algus näidates Eesti järjepidevust. Tahan sulle jõudu soovida ja tänada sind kõige eest, mida sa esindad," lisas Laar.

Meremuuseumi direktor Urmas Dresen meenutas, et tänavu täitub Lembitu ristimisest täpselt 75 aastat ning kinnitas, et muuseumil on hea meel Lembitut originaaljooniste järgi taastada ning Lennusadama angaarides eksponeerida. "Lembit on Eesti mereajaloo üks olulisemaid sümboleid olles ainuke suuremate ümberehitusteta säilinud sõjalaev Teise Maailmasõja eelse Eesti ja kogu Baltimaade laevastikust," ütles Dresen.

Allveelaevade Lembit ja Kalev hankimine 1936. aastal oli kõige ulatuslikum rahvaalgatuslik rahakogumisprojekt Eesti Vabariigis. Laevad valmistati Inglismaal Wickers-Armstrongi laevatehases, laevade vette laskmisest möödub tänavu 75 aastat. Praegu on Lembit on vanim riigilaevastikku kuuluv sõjalaev.