Kuuesaja aasta vanune Suurgildi hoone on Tallinna üks esinduslikemaid avalikke hooneid, mis on olnud läbi aastasadade siinse kultuuri- ja seltsielu keskuseks, teatas muuseum.

Uus püsiekspositsioon „Visa hing. 11 000 aastat Eesti ajalugu” aitab mõista siin elanud inimeste erakordsust ning tutvustab neid enim mõjutanud ajaloosündmusi. Eesti Ajaloomuuseumi direktori Sirje Karise sõnutsi on „ajaloomuuseumi uuenduslik ja eksperimenteeriv ekspositsioon ainus omataoline Eestis. See on koht, kus saab atraktiivse ülevaate meie minevikuloost, mis annab ainest ka uute lugude tekkimisele. Siinsete inimeste järjepidev, teinekord lausa jonnakas tegevus on loonud ainulaadse keskkonna unikaalse kultuuriga. Eestimaal elanud inimestel on olnud visa hing.”

Uus ekspositsioon avab eesti inimeste minevikku ka põnevate teemaruumide kaudu. Mündikabinet „Ratsa rikkaks?!” annab ülevaate Eestis kehtinud maksevahenditest. Keldriruumides on võimalik tutvuda Suurgildi ja hoone ajalooga, meenutada endist veinikeldrit, mis tegutses selles majas hiljemalt 1437. aastast kuni Teise maailmasõjani. Interaktiivses ajakapslis saab tunda end osalisena ajaloosündmustes. Põnevust pakuvad relvakamber ja avastuslik hariduskeskus Eksperimentaarium. Näitusel „Asja hing” on eksponeeritud eksootilised ja haruldased asjad ajaloomuuseumi kogudest.

Väliekspositsioon „Ajaloo käik” Börsi käigus pakub kiirkursust Eesti ajaloost, millega liitub väikestele külalistele lustimist pakkuv sisehoov.

Muusikutele on Suurgildi saal tuttav olnud juba keskajast ning kontserdielu jätkub ka nüüd. Hea akustikaga keskaegses saalis on koha leidnud ka Estonia klaverivabriku uus salong-kontsertklaver number 1.

Remonti ja püsinäituse uuendamist rahastas Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond koos Kultuuriministeeriumiga Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaasabil. Projekt kestis 2009. aasta aprillist kuni 2011. aasta maini.

Sisearhitektuurne projekt ja uus püsiekspositsioon valmisid Eesti Ajaloomuuseumi, OÜ KOKO Arhitektid ja OÜ Produktsioonigrupp koostööna. Arhitektuurse projekti tegi OÜ Restor, ehitustöid teostas OÜ Tarrest Ehitus.

Tallinna Suurgildi hoone (Pikk 17) on suveperioodil avatud iga päev kell 10–18.