Minister Lang märkis, et Krista Aru on panustanud paljude kultuuri- ja teadusasutuste töösse ja mitmete teiste ametite kõrval juhtinud pikka aega Eesti Kirjandusmuuseumi ja seejärel Eesti Rahva Muuseumi, teatas kultuuriministeerium.

„Ta on teinud kõike seda erakordse pühendumusega, olles kõigis oma ettevõtmistes ühtaegu nõudlik nii iseenda kui teiste vastu,“ lausus kultuuriminister.

Aru on töötanud Tartu ülikoolis ajakirjandusajaloo õpetaja ja lektorina, aastatel 1995 kuni 2005 oli ta Eesti Kirjandusmuuseumi direktor ning aastatel 2006 kuni 2012 juhtis Krista Aru Eesti Rahva Muuseumi. Lisaks on ta muinsuskaitse nõukogu, kultuuriväärtuste digitaalse säilitamise nõukogu, Eesti rahvusarhiivi teadusnõukogu, kultuuriministeeriumi juures tegutseva muuseuminõukogu ja teiste nõukogude liige.

Krista Aru on pälvinud ka Valgetähe III klassi ordeni aastal 2000 ning Eesti kirjanduse sihtkapitali aastapreemia 2005. aastal.

Kultuuriminister andis täna Adamson-Ericu Muuseumis Krista Arule üle Tiiu Kirsipuu skulptuuri ja rahalise preemia.

Aasta kodaniku tiitlile esitati sel aastal 20 kandidaati. Selle aasta kodanikupäeva moto on „Väärikalt läbi elu“.

Tänasel aasta kodaniku tiitli üleandmisel premeeriti teistegi kodanikupäevale pühendatud ettevõtmiste võitjaid, selgusid Domus Dorpatensise stipendiaat ning esseekonkursi „Minu riik“ tulemused.

Selle aasta Domus Dorpatensise stipendiaat on Jone Koppel Laadla külast Saaremaal. Jone Koppel on aidanud sisse seada küla seltsimaja ruumid ning tema algatusel on korrastatud külaplats. Ta on aastaid tegutsenud Sõrvemaa kultuurielu edendamise ning kohalike traditsioonide ja rahvapärimuse säilimise nimel.

Stipendium on mõeldud isikule, kes läbi oma tegevuse on oluliselt kaasa aidanud kogukonna arengule või on silma paistnud kogukonna jaoks olulise saavutusega.

Kultuuriministeeriumi ja kodanikuhariduse programmi „Minu riik“ korraldatud esseekonkursi „Väärikalt läbi elu“ võitsid žürii otsusel:

I koht: Katarina Budrik, Gustav Adolfi gümnaasiumi 12. klass, juhendaja õpetaja Inga Laidna.

II koht: Merili Palmet, Lasnamäe üldgümnaasiumi 10. klass, juhendaja õpetaja Ants Sild.

III koht: Maria Nikonova, Narva Pähklimäe gümnaasiumi 12. klass, juhendaja õpetaja Inguna Joandi.

Kultuuriministeeriumi ergutusauhinna pälvis Margot Kõrven, Keila-Joa sanatoorse internaatkooli 12. klassist, juhendaja õpetaja Terje Urbanik.

Konkursile laekus 212 tööd, žürii valis neist välja 24 parimat.