Välisminister Marina Kaljuranna sõnul soovib Eesti saatkonna avamisega Canberras tugevdada poliitilist ja julgeolekualast koostööd olulise ja samameelse riigiga ning samuti teiste regiooni riikidega.

„Tänases muutuva julgeolekuolukorraga maailmas on samu väärtusi ja vaateid jagavatel riikidel oluline kokku hoida ning teha koostööd,“ rõhutas Kaljurand. „Saatkonna avamine võimaldab meil mõlemal, innovaatilistele lahendustele orienteerunud avatud ja liberaalse majandusega riigil, oma koostööd veelgi tihendada,“ lisas ta.

Välisminister Kaljurand avaldas tänu Soomele hea koostöö eest saatkonnaruumide kasutamisel.

Lisaks Eesti riigi esindamisele võimaldab saatkonna olemasolu välisminister Kaljuranna sõnul Eestil paremini kaitsta Austraalias viibivate kodanike huve, osutada konsulaarteenuseid ning vajadusel anda konsulaarabi. „Iga koht, kus meie inimesed elavad, on oluline. Austraalias on suur eestlaste kogukond, mis järjest kasvab. Tegemist on eestlaste jaoks populaarse ajutise väljarände sihiga, kus on praeguseks hinnanguliselt ligikaudu 10 000 eestlast,“ sõnas Kaljurand. „Samuti on saatkonna eesmärk toetada ettevõtjate huve ja püüdlusi koostöö edendamiseks. Meie kahepoolsed ärikontaktid on tihenenud, samuti on kasvanud kaubavahetus Austraaliaga, koguni kolmandiku võrra möödunud aastal,“ lisas ta.

Eesti suursaadik Austraalias on Andres Unga. Suursaatkond asub Canberras aadressil 12 Darwin Avenue, Yarralumla, ACT 2600, Austraalia. Saatkonnaga saab ühendust telefonitsi +61 (0) 409 798 474 ning e-postiga aadressil embassy.canberra@mfa.ee.

Lisaks on Eestil Austraalias ka aukonsulid Perthis, Brisbane’is, Hobartis ja Adelaide’is ning Melbourne’is.

Vabariigi Valitsus otsustas 2014. aastal Austraalias Sydneys 2011. aastal avatud peakonsulaadi asemel asutada saatkonna Canberras. Saatkond alustas tööd möödunud aasta veebruaris ning suursaadik Andres Unga resideerib kohapeal alates augustist. Vastavalt kokkuleppele Soome välisministeeriumiga, kasutab Eesti saatkond Canberras alates 2015. aasta sügisest saatkonnahoonena Soome Canberra suursaatkonna hoonetekompleksi kuuluvat hoonet.