Raamat ilmus tänavu mais ja kannab nime "Getting Your Shot" ning see räägib pildistamise algteadmistest ja seal jagatakse õpetussõnu parema pildi saamiseks. Iga pildi all räägitakse, miks just see foto on see õige ning kuidas see foto on tehtud.

Imaginary Friend:

"Imaginary Friend", foto, mis ilmus National Geographicu raamatus "Getting Your Shot"

Kristoffer Vaikla kirjeldab oma kõnekat fotot nii:

"Foto on tehtud juba viis aastat tagasi, ühel juunikuu hommikupoolikul. Olin nädalavahetusel üksinda kodus ja õppisin ülikooli 1. kursuse lõpueksamiteks. Hommikul ärkasin tugevate prõmmimishelide peale. Keegi oleks justkui iga paari sekundi tagant vastu akent tagunud. Otsustasin siis ülemiselt korruselt asja alla uurima minna. Minu suureks üllatuseks avastasin akna tagant lamba. Üllatus oli seda suurem, et ma elan sellises kohas, kus paari kilomeetri raadiuses pole isegi ühtki maja peale paari naabri, rääkimata taludest millest lähimad võib olla 10 kilomeetri raadiuses. Pikema jututa otsustasin võtta oma kaamera ja tagumise ukse kaudu õue hiilida. Jäädvustasin hetke, kui lammas just oma aknalt paistvat peegelpilti rammis. Hiljem tuli välja, et üks naaber oli suveks oma suure krundi peale viis lammast rohtu sööma võtnud ja üks neist oli karjusest välja pääsenud. Pildi tegemise hetkel ei olnud mul aga vähimatki aimu, kust see lammas pärit on. Lammas ei andnud ennast veel pikalt kätte, vaid puges metsa peitu. Alles umbes kolm nädalat pärast selle foto tegemist õnnestus naabrite ühise pingutusena lammas metsast üles leida. Viis aastat tagasi ei oleks uskunud, et see pilt nii palju tuntust kogub, kuid elu on ettearvamatu. Üheks suureks unistuseks ongi alati olnud oma fotodega National Geographicu kaante vahele jõuda. Nüüd see õnnestus, küll mitte ajakirja, vaid seekord siis raamatu kaante vahele."

Kuidas Kristofferi foto raamatusse sattus?

Avastasin juba umbes neli aastat tagasi, et National Geographicu veebilehele on võimalik igal inimesel oma pilte lisada. Tuleb teha vaid kasutaja ja iga nädal on võimalik kuni 15 fotot sinna üles laadida. National Geographic omakorda siis jälgib neid ja mõned üksikud ka avaldab. Näiteks igapäevaselt on neil selline asi nagu "Daily Dozen" ehk "Päeva tosin". Valitakse viimastel päevadel lugejate poolt lisatud piltidest iga päev 12 parimat fotot ja avaldatakse need nende veebilehel. Üks minu fotodest on avaldatud ka "Daily Dozenis", kuid konkreetne lambapilt sattus nende vaatevälja hoopis läbi ühe teise võistluse. Umbes kaks aastat tagasi lisasid nad oma veebilehel ka igakuise "assignmenti" ehk "ülesande". Igal "assignemendil" on oma teema. Igal kasutajal on võimalik ühele "assignmendile" võistlema saata kolm fotot. Nendest tuhandetest ja kümnetest tuhandetest piltidest mis sinna siis saadetakse valitakse umbes 30 pilti välja ja nendest tehakse siis lõpuks "story".

Selle lambapildi saatsin sellisele "assignmendile" nagu "The Animals We Love". See kõik toimus eelmise aasta juunis. Endalegi üllatuseks osutus minu pilt valituks nende lõpliku "story" jaoks. Ehk sai valitud paarikümne parima hulka nende 16 000 seast, mis sinna saadeti. (Vaata siit)

Juba sinna valituks osutumine oli minu jaoks suur kordaminek, kuid see polnud veel kõik. Eelmise aasta sügisel saadeti mulle National Geographicu toimetusest kiri, et nad hakkavad koostama raamatut. Kavatseti avaldada raamat lugejate poolt saadetud fotodest ehk nendest "storydest", mida nad igakuiselt veebis avaldavad. Selles kirjas seisis, et on võimalik, et ka minu foto avaldatakse selles raamatus. Raamat pidi ilmuma 2015 kevadel. Kuni aprillini 2015 oli nende poolt täielik vaikus ja ma olin juba unustanud selle, kui äkki saabus taaskord nende toimetuselt kiri, et minu foto ongi reaalselt valitud sinna raamatusse, mis ilmub 5. mail 2015. Mai alguses mulle kui raamat ilmus, saadeti mulle ka üks eksemplar kingiks.

Raamat on müügil üle maailma erinevates raamatupoodides.

Rohkem Kristofferi fotosid näeb tema Facebooki lehelt, kodulehelt või Instagramist.