"Üleeile kell 18.05 avastati õlireostus Vanasadama 1. basseinis," ütles Tallinna Sadama vanemdispetšer Siim Seeman Delfile. "Lähemal uurimisel selgus, et ebasoodsate põhjakaarte tuultega liigub Tallinna lahelt sadama akvatooriumile õlireostus, mille õlikiles hulbivad orienteeruvalt kolme sentimeetri paksused raskekütuse või mootoriõli tükid. Reostus levis üle kogu 1. basseini," lisas ta.

Kell 19.30 alustas reostuse kogumist Tallinna Sadamale kuuluv reostustõrjelaev Piiber, reostuse likvideerimisel osales ka sadamale kuuluv boonipaigalduslaev Karu. Reostuse likvideerimine lõpetati teisipäeva hommikul kell 10.15, mil leiti, et akvatoorium on puhas.

"Reostuse võimalik põhjustaja ei ole Tallinna Sadamale teada. Juhtumiga tegeleb keskkonnainspektsioon. Vanasadamas peatuvad laevad reostust põhjustanud ei ole," kinnitas Seeman.

"Tavapärasest erinev oli Tallinna lahel antud päeva pärastlõunal mereväe korraldatud Teise maailmasõjaaegse meremiini veealune õhkimine, mis võis näiteks merepõhjas oleva reostuse pinnale tõsta, aga see on vaid üks võimalik oletus," lisas Seeman.

"Tõepoolest mingi reostus Vanasadama basseini jõudis. Sadam koristas selle kokku, seda ei olnud palju ja rohkem ei ole reostust juurde tekkinud," ütles keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul Delfile. "Reostus oli tükikestena, mis viitab sellele, et tegu võis olla mingi varasema reostuse jääkidega. Kuna eelnevalt toimus lahel miinitõrjeoperatsioon, võis selle käigus põhjas olevat reostust pinnale kerkida," lisas ta.