Tallinn ja Odessa on sõpruslinnad juba 1997. aastast ja kui seni oli see sõprus põhiliselt paberil linnapeade allkirjadena, siis täna astusid kahe linna vahelised sõprussuhted suure sammu edasi.

Lunnõi parki Odessa südalinnas olid kogunenud lisaks Odessa sõpradest eestlastele skulptuuri idee eestvedajad: Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf, Odessa linnavolikogu esimees Oleg Brõndak ja ülemaailmse odessiitide klubi liige, Odessa-Tallinna sõprussuhete tulihingeline eestvedaja Meelis Kubits. Kiievist olid kohale tulnud ka Eesti Vabariigi suursaadik Ukrainas Sulev Kannike ja peakonsul Aivar Tsarski.

Oleg Brõndaki sõnul on Odessal üle 20 sõpruslinna, aga Tallinnale anti esimesena au valida koht populaarses linnapargis skulptuuriks, mis hakkab nii odessiitidele kui ka linna külalistele meenutama Eesti pealinna. Ajapikku tahetakse kogu park täita sõpruslinnade kingitud kujudega.

Kalle Klandorfi sõnul võiks igas maailma linnas olla midagi kodust - Odessa park on esimene, kuhu Tallinna linn kingib konkursi teel valitud Eesti skulptori tehtud skulptuuri. Meelis Kubitsa hinnangul on Tallinnal Odessast palju eeskuju võtta - siin on hulgaliselt mälestusmärke ja skulptuur, mis tõstavad esile linnale ja rahvusele tähtsaid nimesid, Tallinnas aga neid peaaegu polegi. Kubits tundis ka heameelt, et kahe linna vahelised sõprussuhted lähevad aina soojemaks.

Sel nädalal on Odessas üle 80 eestlase, kes on seotud siin erinevate ettevõtmistega. Kubitsa sõnul toetavad eestlased siinse pianisti Aleksei Botvinovi klassikalise muusika festivali. Pühapäeval astuvad üles Andres Mustonen Hortus Musicusega ja Art Jazz Qvartet. Homme avatakse pidulikult aga Marcel Vichmanni investeeritud uusarendus - Sadoka rannapromenaad.

"Odessas kohtab praegu igal sammul Eesti ettevõtjaid, poliitikuid ja ajakirjanikke," ütles Meelis Kubits ja Kalle Klandorf täiendas, et Odessa võiks olla eestlasele ideaalne puhkusekoht - siin on alati soe Must meri, vapustavalt kaunis ja hea teenindusega Arkaadia rand ning kõige krooniks väga soodsad hinnad.