ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa ütles Delfile, et parasjagu kolitakse Gonsiori tänava raadiomaja tühjaks.

„Meil oli seal sees päris palju rentnikke, nendega on lepingud lõpetatud või lõpetamisel, päris paljud on juba välja kolitud ja mõned veel kolivad, rääkis Allikmaa. Ses hoones tegutses ka Raadio 2, kellele ehitatakse kahe maja vahel asuvasse galeriisse pooleteiseks aastaks asendusruumid.

Gonsiori 21 maja kapitaalremondi projekt on Allikmaa kinnitusel valmis ja praegu valmistatakse ette riigihanget ehitaja leidmiseks. „Kui riigihange edukalt läheb, siis 1. juulist tahaks ehitustegevusega alustada, sõnas Allikmaa.

Seejärel tuleb aga tegutseda kiirelt, sest hoone renoveerimisel kasutatakse CO² kvootidest saadud 2,5 miljonit eurot, mis tuleb ära kasutada juba enne selle aasta lõppu. „Siin on meil teadupärast ülipingeline tempo, märkis Allikmaa, kes pole just veendunud, et eesmärk täita suudetakse.

CO² raha kasutamine on riskantne ettevõtmine

„Selle raha eest tuleb ära teha kõik abikõlbulikud tööd. Neid on päris palju, nii et hästi pingsalt mõtleme läbi, kuidas seda eesmärki täita. Eks ta on päris riskantne ettevõtmine, selles mõttes, kas jõuame kõik rahad ära kasutada. Kui ei jõua, siis tuleb kasutada lihtsalt rohkem Eesti maksumaksja raha.

Kui palju terve maja renoveerimine maksma läheb, pole teada enne ehitushanke tulemuste selgumist. Siiski on Allikmaa sõnul soov, et summa jääks alla viie miljoni euro.

Välimus hoonel kapitaalremondi käigus palju ei muutu, kuna tegu on arhitektuurimälestisega ehk kaitse all oleva majaga, mille välisjoonist muuta ei tohi. „Välja näeb ta pärast täpselt samasugune, ainult värskem ja värv ei kooru, sõnas Allikmaa. Arhitektide kujutatud pildil näeb renoveeritud hoone Allikmaa hinnangul välja aga üsna efektne.

ERRi raadiomaja uus välimus

Kui Gonsiori 21 maja on korda tehtud, kolivad sinna plaani järgi kõik raadioprogrammid.

Ette valmistatakse ka uudistemaja remonti

Ette valmistatakse juba ka aadressil Kreutzwaldi 14 asuva vana raadiomaja remonti, kuhu seejärel kolivad kõik uudistetoimetused - sellest saab rahvusringhäälingu uudistemaja.

„Käivad arutelud ruumiprogrammi üle ja mis töid teha ja milliseid töid mitte teha. Seda maja ei taha kapitaalselt remontida, vaid seal tuleb ära teha hädapärased tööd, aga need on ka päris mahukad: vundamendid tuleb lahti kaevata, paigaldada niiskustõkked, kogu maja küte ja ventilatsioon lähevad ümberehitamisele, kirjeldas Allikmaa.

Pärast raadiomajade renoveerimist on vaja veel otsustada, kuhu välja arendada telestuudiod. Selle nn kolmanda etapiga ei ole veel põhjalikumalt tegeletud, kuna kaks esimest etappi on nõnda palju aega ja tähelepanu võtnud. Seetõttu pole praegu teada, kas telestuudiote tarvis tuleb kahe raadiomaja vahele uus hoone või renoveeritakse vana telemaja.