"Mis puudutab organisatsiooni "Nordisk Ungdom", siis selle liikmed osalesid tõesti tõrvikurongkäigul koos külalistega teistest erakondadest Lätist ja Leedust," rääkis Sinise Äratuse esimees Jaak Madison ja lisas, et organisatsiooni esindajate kõned pidulikul kõnekoosolekul rongkäigu lõpus ei sisaldanud mingeid märke äärmuslusele.

"Osalemist teiste riikide isesesvuspäevade rongkäikudel ei saa lugeda koostööks ning eelnevalt tuleks defineerida äärmusluse mõiste, mida kahjuks tarvitatakse meelevaldselt ja kontrollimatult," rääkis Madison.

Seda, et organisatsiooni esindajad käisid tõesti Tallinnas EKRE üritusel, kinnitavad nad ka ise oma Facebooki lehel koos piltidega.

Nordisk Ungdom (ehk eesti keeles Põhjamaa Noorus) on avalike andmete kohaselt parempoolne noorte organisatsioon, mida Rootsi kaitsepolitsei (säpo) on muuhulgas seostanud natsistliku "valge jõu" liikumisega.

Organisatsioon loodi 2010. aasta alguses ning see väidab olevat välja kasvanud Rootsi rahvusdemokraatide parteist. Kuigi avalikult on nad eitanud süüdistusi natsismis ja paremäärmusluses, siis näiteks Rootsi kaitsepolitsei on seda organisatsiooni seostanud avalikult natsistliku "valge jõu" liikumisega. Samuti on seda korduvalt väitnud ka kohalik antirassistlik väljaanne Expo.

Lisaks on erinevad väljaanded avaldanud artikleid, kuidas selle organisatsiooni liikmed on muuhulgas käinud ka Kiievi revolutsiooni ajal Ukrainas "valget rassi" päästmas. Nii kirjutab näiteks Rootsi ajaleht Nyheter Idag 2014. aasta märtsis, et selle organisatsiooni liikmed käisid toona Ukraina revolutsiooni ajal Kiievis sealsele natsiparteile Svoboda toetust avaldamas ning neile abiks olemas.

"Kui inimene pöördub pärast ekstreemsesse keskkonda reisimist ja seal poliitilise motivatsiooniga kuritegude sooritamist tagasi Rootsi, siis loomulikult oleme neist huvitatud. Me vaatame "valge jõu"-liikumist tervikuna," rääkis väljandele GP mullu märtsis Kiievi revolutsiooni ajal kohal käinud noorte kohta Rootsi kaitsepolitsei pressiesindaja Frederick Milder.

Oma kodulehel ja Facebookis teatab organisatsioon, et nad on muuhulgas ka massilise sisserände ja Läänele islamistide poolt välja kuulutatud sõja vastu.

Tuleb veel mainida, et see Nordisk Ungdom ei ole teadaolevalt samanimelise noorteorganisatsiooni järeltulija, mis moodustati 1933. aastal ja mis oli tugevalt seotud Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölisparteiga.

EKRE noorteorganisatsioon Sinine Äratus korraldas vabariigi aastapäeva puhul Tallinnas tõrvikurongkäigu, kuhu oli kutsutud "kõiki patrioote väljendama oma austust Eestile".

Tõrvikurongkäik "Eesti eest!" algas kell 18 Vabaduse väljakult, liikus läbi vanalinna, sealhulgas Vene saatkonna juurde, ning jõudis tagasi Vabaduse väljakule, kus peeti kõnesid ja lauldi.