Venemaa merevägi lasi "Juri Ivanovi" Peterburis asuvast Severnaja Verfi laevatehasest vette 2013. aasta oktoobris, kuid laeva projekti alustati tegelikult juba 2004. aastast, teatas toona Ria Novosti.

Laev pidi peale vettelaskmist läbima testperioodi ning asuma teenistusse Venemaa Põhja laevastikku. Ühe allika sõnul võetigi laev eelmise aasta lõpus Venemaa mereväe koosseisu, vahendab sõjandusportaal Global Security

Tegemist on laevaga, mis täidab väidetavalt peamiselt luure-, aga ka kommunikatsiooni- ja vajadusel treeningülesandeid. Laev on enda klassi seas üks suurimaid ja võimsamaid - tema pikkuseks on 95 m, laiuseks 16 m ja maksimumkiiruseks 18 sõlme. Laeva meeskonda kuulub umbes 120 inimest. 

Laev võib läbida ilma peatuseta väidetavalt kuni 8000 miili. Venemaa propagandakanal Sputniku andmetel on laev varustatud tipptehnoloogiliste seadmetega.

"Juri Ivanov" on Venemaa teatel esimene laev oma sarjast ning 2020. aastaks plaanitakse selliseid laevu kokku ehitada neli. 

Peterburis asuva laevatehase direktor Aleksander Ušakov teatas Juri Ivanovi lansseerimisel, et teise sarnase laeva, Ivan Khursi ehitus algab kuu pärast Juri Ivanovi vette laskmist. Ivan Khurs arvatakse valmis saavat 2015. aasta jooksul.

Venemaa laevade liikumine läänemerel on viimasel ajal tihenenud. Viimati teatas märtsis Läti armee Twitteris, et nad märkasid kolme Venemaa allveelaeva ja Venemaa laeva 55 kilomeetri kaugusel Läti territoriaalvetest. Samas piirkonnas oli Vene laevu märgatud ka paar päeva varem.