Reformierakonda esindanud Hanno Pevkuri ja sotside ninamees Jevgeni Ossinovski jäid saate esimeses pooles ühisele arvamusele, et ID-kaardi turvalisuse puhul tuleks lasta tegeleda spetsialistidel ja poliitikud ei tohiks sel teemal otsuseid langetada. Nii on valimiskomisjoni otsustada, kas e-hääletamine toimub või mitte.

Vabaerakonda esindanud Artur Talvik ütles aga, et kui e-valimised peaksid toimuma ja kasvõi üks hääl saab häkitud, on see suur löök.

Keskerakondlane Kadri Simson aga ei pea e-valimiste ära jätmist halvaks ideeks. Tema hinnangul on ka variant lasta e-hääletada vaid neil, keda kõnealune turvarisk ei puuduta, ent see ettepanek saates laiemat kõlapinda ei leidnud.

Mart Helme EKRE-st ütles, et katastroof ei oleks mitte e-valimiste ära järmine, vaid see, kui e-hääletamisel mingi häkkimine toimub. Ta rõhutas ka sellele, et kuna eestlased ise ei suutnud kõnealust ohtu tuvastada, ei ole meil ka võimekust seda kõrvaldada.

Seederi sõnul ei ole nii suureks probleemiks e-valimiste ära jäämine, kuivõrd oleks e-teenuste kadumine.

Saate teises pooles räägiti pisut ka sügisestest valimistest, mille kohta Simson ütles, et Keskerakond läheb neid valimisi igal pool võitma. Seeder ja Pevkur jäid oma ambitsioonidega tagasihoidlikumaks, öeldes, et nad lähevad mitmes omavalitsuses võitma.

Kiirelt keris Artur Talvik üles vastuolulise väite, et tema arvates on imelik erakondade ridadesse kuuluvate inimeste valimisliitudesse pugemine, samas ütles ta põhimõtteliselt järgmises lauses, et kohalikel valimistel tuleks valimisliitudes kandideerida, nagu nemad seda teevad.

Lisaks tõi Talvik välja probleemi, et valitsuse ministrid kandideerivad tulevastel valimistel, ehkki nad ei tohiks seaduse järgi volikokku kuuluda. Simson aga selgitas, et tema läheks Pärnus linnapeaks, kui teda valitaks. Ossinovski vastuseks jäi põhjendus, et oma maailmavaadet tuleb maksimaalsete jõududega toetada.

Saatekülalisteks olid avasaates Kadri Simson (KE), Helir-Valdor Seeder (IRL), Jevgeni Ossinovski (SDE), Artur Talvik (VE), Hanno Pevkur (RE) ja Mart Helme (EKRE).

Saate teravamaid mõtteid loe blogist!